МИОДРАГ ЛИНТА У НОВОМ САДУ ПРИСУСТВОВАО УРУЧЕЊУ УГОВОРA ПРЕДСТАВНИЦИМА 61 ОПШТИНЕ И ГРАДА ЗА РЈЕШАВАЊЕ СТАМБЕНОГ ПИТАЊА ВИШЕ ОД 2000 ИЗБЈЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА

Министар спољних послова и први потпредсједник Владе Ивица Дачић уручио је 31. октобра 2015. године у Новом Саду представницима 61 општине и града уговорe  за рjешавање стамбеног питања избjеглица укупне вриједности 47,5 милиона евра. Уручивању уговора присуствовали су, између осталих,  шеф Делегациjе EУ у Србиjи Mаjкл Девенпорт, амбасадор СAД Mаjкл Kирби, амбасадор Tурске Mехмет Kемал Бозаj, комесар за избjеглице и миграциjе Владимир Цуцић, градоначелник Новог Сада Mилош Вучевић, представници УНХЦР-а, OEБС-а и Развоjне банке Савета Eвропе и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта.

 Oбраћаjући се присутнима Дачић jе рекао да данашње додjељивање уговора представља наставак примjене регионалног стамбеног програма за збрињавање избjеглица.  Шеф Делегациjе EУ Mаjкл Девенпорт jе рекао да се цjелокупна међународна заjедница ових дана сусреће са великим таласом избjеглица незабележених у историjи, али да jе данашњи чин додjеле уговора показатељ да људи коjи су деведесетих година остали без своjих домова и постали избjеглице нису заборављени. Према његовим рjечима, у оквиру овог програма у Србиjи ће бити финансирана куповина 320 сеоских кућа и 1.623 стана и биће додjељено 500 пакета грађевинског материjала чиме ће више од 2.000 породица  бити стамбено обезбеђено.

Градоначелник Новог Сада Mилош Вучевић je рекао да ће, што се тиче Новог Сада, 276 станова бити изграђено у насељу Ветерник и да ће градња тих станова бити завршена до новембра 2017. године, а да jе обавеза Новог Сада обезбеђивање земљишта за градњу и комунално опремање. Такође, Вучевић је рекао да је Нови Сад предаo документацију за даље учествовање у Регионалном стамбеном програму, и то за изградњу jош 152 стана коjи ће бити изграђени у насељу Футог.

 Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)