МИОДРАГ ЛИНТА ОДРЖАО САСТАНАК СА ВИСОКИМ ПРЕДСТАВНИКОМ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА ПИТАЊА СУКЦЕСИЈЕ ПРОФ. ДР. РОДОЉУБОМ ЕТИНСКИМ

Предсједник Коалиције удружења избјеглица  Миодраг Линта одржао је 02. новембра 2015. године састанак са Високим представником Републике Србије за питања сукцесије проф. др. Родољубом Етинским.  Састанак је одржан у Министарству спољних послова Србије.  Линта је затражио од професора Етинског да на предстојећем састанаку Сталног мјешовитог комитета  за спровођење Бечког споразума о сукцесији, који ће бити одржан у Сарајеву 11. новембра 2015. године, покрене питање реализације Анекса Г  под називом „Приватна својина и стечена права“. У наведеном акексу јасно стоји да ће свим грађанима и правним субјектима на простору бивше Југославије бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године а сви уговори склопљени за вријеме рата биће проглашени ништавним.  Стални мјешовити комитет се састоји од  Високих представника шест држава које су настале на простору бивше Југославије (Словенија, Хрватска, БиХ, Србија, Црна Гора и Македонија).

Линта је предао професору  Родољубу Етинском Извјештај о 12 кључних проблема избјеглих и прогнаних Срба их Хрватске везано за одузета станарска права, пољопривредно земљиште, уништене или оштећене куће на крајишком подручју и на подручју које је за вријеме рата било под хрватском контролом, заостале а неисплаћене пензије, динарску и девизну штедњу, непризнати радни стаж које су прогнани Срби стекли прије и за вријеме рата, питање несталих лица и ратних злочина.  Линта је упознао професора Етинског за отвореним писмима која је послао хрватском премијеру Милановићу везано за конкретне проблеме избјеглих и прогнаних Срба.  Такође, Линта очекује да професор Етински на предстојећем састанку у Сарајеву тражи формирање српско-хрватске комисије и српско-босанскохерцеговачке комисије за спровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији. Циљ обје комисије би био да у разумном временском року предложи  правична рјешења за  бројне проблеме са којима се суочавају избјегли и прогнани Срби из Хрватске и Федерације БиХ, као и малобројни српски повратници.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица