Поводом заједничке сједнице Владе Србије и Вијећа министара БиХ у Сарајеву Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља одржавање заједничке сједнице Владе Србије и Вијећа министара БиХ јер ће допринијети унапређењу економске сарадње између двије државе и јачању  мира и стабилности у региону. Посебно је значајно што ће на данашњој сједници бити потписан Протокол о рјешавању питања несталих лица као најважније цивилизацијско и хуманитарно питање.  Такође, заједничка сједница треба да створи предуслове за рјешавање бројних отворених питања између двије државе: кажњавање ратних злочинаца, неспровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији везано за рјешавање одузете имовине и стечених права грађана, лош положај Срба у БиХ.

Коалиција удружења избјелгица посебно истиче чињеницу да су Срби у Федерацији БиХ грађани другог реда јер не могу да остваре основна људска права. Срби су у ФБиХ конститутиван народ само на папиру док се њихова уставна права свакодневно крше у свакодневном животу. У бројним институцијама ФБиХ нема ниједног запосленог Србина а малобројни српски повратници напуштају своју имовину јер веома тешко остварују своја права и немају елементарних услова за одржив останак. Ако се оваква пракса настави зе кратко вријеме Срба неће бити у овом ентитету укључујући општине у којима Срби чине већину као што су Дрвар, Гламоч и Грахово.

Коалиција удружења избјеглица изражава незадовољство због чињнеице да  Тужилаштво БиХ одбија да подигне оптужнице против Хрвата и Бошњака који су  одговорни за злочине у случајевима Тузланска колона и Добровољачка улица, као и за бројне злочине над Србима у Босанској Посавини, средњем Подрињу, западнокрајишким општинама, Сарајеву и на многим другим мјестима у БиХ. Због тога је потребно, путем дијалога, створити предуслове да Тужилаштво и Суд БиХ постану независне и непристрасне институције које неће имати дискриминаторски и селективан приступ ратним злочинима.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта