СЛУЖЕН ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА НЕВЕСИЊСКЕ БРИГАДЕ

Удружење Невесињаца у Београду организовало је 07. новембра 2015. године парастос погинулим борцима невесињске бригаде у цркви Светог Саве на Врачару у Београду.  Парастосу су присуствовали родбина, пријатељи, саборци, поштоваоци хероја митровданских офанизива и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта. У првoj Митровданскoj (новембар 1992. године) и другoj Митровданскoj офанзиви (новембар 1994. године) на невесињском ратишту погинуло је 59 а рањено  280 бораца. Након одбране Невесиња Митровдан је постао Дан општине Невесиње и слава борачке организације Републике Српске.

Након парастоса у холу парохијског дома евоциране  су успомене н тешке године страдања у отаџбинском рату. У име домаћина окупљенима се обратио Зоран Јањић, предсједник  Удружења Невесињаца у Београду који је овом приликом посебно поздравио генерала Херцеговачког корупса Радована Грубача, као и команданта Невесињске бригаде Новицу Гушића и присутне команданте батаљона: Миленка Лаловића и Новицу Гузину који су обратили присутнима.  Јањић је посебно поздравио и синове Милоша и Миљана, у рату страдалог капетана Тихомира Јањића и замјеника предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодрага Линту.

Линта је изјавио за Портал Слободна Херцеговина да митровданске офанзиве представљају велике побједе српског народа јер су спречиле да далеко надмоћније снаге непријатеља освоје Херцеговину и ојачале су морал и јединство Херцеговаца у одбрани своје територије.  Организовање парастоса борцима погинулим у Отаџбинско-обрамбеном рату је један од начина да се никад не забораве велике  жртве српског народа у борби за Републику Српску. Веома је важно да се младе генерације упознају са чињеницама из Отаџбинско-обрамбеног рата и да учествују у евоцирању успомена на борце који су своје животе положили у темеље Републике Српске. Јавност у Србији није, нажалост, обратила пажњу на Митровданске офанзиве .

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)