ОДРЖАН ШЕСТ КРАЈИШКИ ОТКОС У НАСЕЉУ БУСИЈЕ ПРЕД ПРЕКО 4.000 КРАЈИШНИКА И ЊИХОВИХ ПРИЈАТЕЉА

Коалиција удружења избјеглица организовала је, поводом Свјетског дана избјеглица, културно-спортску манифестацију Шести Крајишки откос код цркве Светог Ћирила и Методија у насељу Бусије (општина Земун). Манифестација jе одржана у суботу, 20. јуна 2015. године са почетком у 16.30 часова. Веома је важно нагласити чињеницу да је Шести Крајишки откос једина манифестација прекодринских Срба на којој су цијене пића и јела испод цијена у кафанама и ресторанима. На примјер, цијена пива (0,5 литара) и сока (0,33 литара) је износила свега 100 динара а литра вина свега 300 динара.

Преко 4.000 Крајишника и њихових пријатеља могло је да ужива у разноврсном програму: вечерње богослужење, полагање вјенаца страдалим Србима, такмичење у косидби и народним спортским играма (бацање камена са рамена, повлачење конопца, обарање руку, пењање уз стожину, скок у вис из мјеста и претезање штапа), наступи десетак културно-умјетничких друштава и пјевачких група, изложба слика, рукотворина и књига и забавно вече на коме су наступили Црни бисери. Циљ манифестације јесте очување културе, обичаја и традиције Срба Крајишника.

На Шестом Крајишки откосу били су присутни високи званичници: изасланик предсједника Владе Републике Србије министар одбране Братислав Гашић који је отворио манифестацију; изасланик Предсједника Републике Србије генерални секретар Недељко Тењовић; министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин; изасланик предсједвајућег Предсјендиштва БиХ Миленко Ристић, Извршни директор Телекома Миленко Џелетовић, комесар за избјеглице и миграције Владимир Цуцић, замјеник предсједника општине Земун Дамир Ковачевић и други гости.

Предсједник Коалиције удружења избјелгица је, у свом обраћању посјетиоцима, рекао да је манифестација симбол Срба западно од Дрине и Дунава наводећи да су протјерани Срби и колонисти дали значајан допринос друштвеном и сваком другом развоју Србије. Линта је посебно истакао да није могуће говорити о искреном помирењу док год званични Загреб и званично Сарајево не буду поштовали основна људска права стотина хиљада протјераних Срба као јенду од темељних вриједности Европске уније.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица