Поводом изјаве министра Александра Вулина на комеморацији жртвама некадашњег логора Јадовно, која је одржана код Шаранове јаме на Велебиту, да је Алојзије Степинац био викар усташке војске Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица подржава изјаву министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина на комеморацији у некадашњем логору Јадовно да је Алојзије Степинац био викар усташке војске што потврђују чињенице. Загребачки надбскуп Степинац је почетком 1942. године именован од Свете Столице за Војног викара Павелићевих усташа и домобрана. За своје замјенике је одредио двојицу свештеника, Стјепана Вучетића и Вилима Цецељу, иначе истакнуте усташе. Војни свештеници су имали једну од главних улога у подстицању припадника оружаних снага НДХ на чињење масовних злочина над Србима. За своје заслуге у истребљењу Срба, они су добли висока одликовања од званичника НДХ.

Коалиција удружења избјеглица сматра да најава проглашења Алојзија Степинца светим представља поновно убијање стотина хиљада Срба, Рома и Јевреја који су доживјели геноцид у НДХ. Канонизацијом Степинца Католичка црква и одређене друштвене снаге у Хрватској желе послати поруку да је злочиначка Независна држава Хрватска била историјски израз тежњи хрватског народа за својом државом а не завнохска Хрватска која је од 1945. године била дио југословенске државе и која је настала на темељима антифашизма.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта