Поводом одржаног састанка представника избјегличких и завичајних удружења Срба, који су родом или поријеклом из Хрватске и Босне и Херцеговине, са Градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Градоначеник Новог Сада Милош Вучевић примио је делегацију представника 12 завичајних и избјегличких удружења Срба, који су родом или поријеклом са подручја Хрватске и Босне и Херцеговине, а дјелују на подручју Новог Сада, у градској кући 23. јуна 2015. године. Делегацију је предводио предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта заједно са потпредсједником Милом Шапићем и сарадником Дејаном Орабовићем. Састанак је одржан у конструктивној атмосфери јер се разговарало о конкретним модалитетима сарадње у наредном периоду.

Градоначеник Вучевић је рекао да је Град Нови Сад примио велики број грађана са територије бивше Југославије и то отвореног срца и раширених руку и увијек ће водти такву политику. Он је изразио жаљење што појединици злоупотребљавају једну од најосјетљивијих тема везано за интеграцију прогнаних лица, а то је питање становања, с циљем да прикупе јефтине политичке поене.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта изразио је захвалност Градоначелнику Вучевићу јер се, на његову молбу, лично ангажовао да Град Нови Сад обезбеди локацију у насељу Ветерник за изградњу 265 станова за Србе прогнане са подручја Хрватске и Федерације БиХ. Такође, Градоначеник Вучевић је подржао Линтин приједлог да Град Нови Сад обезбеди још једну локацију у насељу Футог за градњу нових 250 станова за прогнане Србе, као и да се ангажује у реализацији других програма везано за рјешавање стамбених потреба прогнаних лица.

На крају састанака усвојени су слиједећи закључци: да Линта достави кабинету Градоначеника у наредних 15 дана календар активности удружења која дјелују у Новом Саду, као и календар значајних датума која удружења обиљежавају у мјестима свог поријекла; да Град Нови Сад обезбеди бесплатан превоз наших земљака у мјеста њиховог поријекла у Хрватској и БиХ; да Град Нови Сад подржи активности завичајних удружења везано за спортске и културне програме (народне спортске игре, изложбе, трибине, књижевне вечери, издаваштво и др.); да се састанци Градоначеника Вученића са представницима избјегличких и завичајних удружења одржавају свака три мјесеца.

На састанку су били присутни представници слиједећих удружења која дјелују на подручју Новог Сада: Удружење Змијање (Томислав Николић); Завичајно удружење Јањана (Цвијан Савковић); Удружење „Завичајна група Крајина Војводина“ (Милан Ливада); Удружење „Завичајни центар Грачац“ (Богдан Гаћеша и Мирјана Ђевић); Српско душтво „Др Јован Рашковић“ (Драган Којић); Завичајно удружење Петровчана (Мирко Мајсторовић); Арс Академија (Жељко Савић); Завичајно удружење Пеуље (Бранко Ђукић); Завичајно удружење Ливљана и Граховљана (Богдан Ињац); Удружење Избјеглих и прогнаних лица – Футог (Илија Ковачевић и Слађана Вујаклија); Завичајно удружење Банијаца-подружница Нови Сад (Станко Љубичић) и Удружење Срба из Коњица и њихових потомака у дијаспори (Влатко Глоговац и Миливоје Шмркић).

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица