ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКА КОАЛИЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ИЗБЈЕГЛИЦА МИОДРАГА ЛИНТЕ ПРЕДСЈЕДНИКУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ ЗОРАНУ МИЛАНОВИЋУ ПОВОДОМ НОВЧАНОГ КАЖЊАВАЊА ХРВАТСКОГ ДРЖАВЉАНИНА ЖИВКА БАБИЋА ЈЕР ЈЕ УПРАВЉАО ВОЗИЛОМ СРПСКИХ РЕГИСТАРСКИХ ТАБЛИЦА У РЕПУБЛИЦИ ХРВАТСКОЈ

Поштовани господине Милановић,

Хрватски царински службеници на граничним прелазима већ дуги низ година третирају хрватске држављане српске националности који привремено живе у Републици Србији, а који у Републику Хрватску улазе управљајући возилима српских регистарских таблица, да су починили царински прекршај. Истовремено, Република Хрватска је пуна возила са таблицама „Неw Yорк“, „Флорида“, „Цалифорниа“, „Онтарио“ и слично које прећутно толерише хрватска полиција. Желим да истакнем примјер Живка Бабића из мјеста Мокро Поље (општина Ервеник) коме је хрватска полиција 08.07 2014. године на граничном прелазу Стара Градишка, приликом уласка из Босне и Херцеговине у Хрватску, одузела возило марке Шкода Октавиа, година производње 2008, са српским регистарским таблицама и одвезла га у царинско складиште у Славонски Брод.

Сутрадан 09.07.2014. године начелник регионалне царинске канцеларије у Осијеку Давор Петовић је донио два рјешења по којима је Живко Бабић починио царински и порески прекршај и због тога је дужан да плати царину, порез на додату вриједност и порез на моторно возило у висини 29.300 куна или око 4.100 евра. У случају да Живко Бабић не плати царину и порез на додатну вриједност у року од 10 дана и порез на моторно возило у року од 15 дана од дана пријема рјешења регионална царинска канцеларија у Осијеку ће наплату извршити принудним путем тако што ће његово возило продати на јавној лицитацији.

Због наведеног Живко Бабић је био принуђен да поново плати царину, порез на додату вриједност и порез на моторно возило у висини 29.300 куна или око 4.100 евра јер се подношењем жалби не обуставља спровођење поменутих рјешења и још казну за дводневно држање возила у царинском складишту у висини 850 куна или 120 евра. Након што је то учинио, Живко Бабић је преузео возило и вратио се у Србију. Важно је напоменути да ће на његову адресу у Мокром Пољу стићи и рјешење о прекршајној казни у висини од 5.000 куна или око 700 евра коју ће, такође, морати да плати.

Начелник регионалне царинске канцеларије у Осијеку Давор Петовић се у случају Живка Бабића погрешно позвао на члан 5, став 1, тачка б Анекса Ц Конвенције о привременом увозу у коме стоји да право на привремени увоз пријевозног средства (возила, мотоцикли и слично) са страном регистрацијом у Репубику Хрватску имају лица са пребивалиштем или боравиштем на територији друге државе. Пошто је, према Давору Петовићу, Живко Бабић пријављен на адреси становања у Хрватској, у мјесту Мокро Поље, општина Ервеник, престали су постојати услови за примјену Анекса Ц Конвенције о привременом увозу. Због тога је, према Петовићу, Живко Бабић био дужан да пријави своје возило надлежној царинској канцеларији. Непријављивање моторног возила надлежној царинској канцеларији сматра се, према Давору Петовићу, незаконитом употребом возила на подручју Републике Хрватске. Петовић је у својим рјешењима погрешно утврдио да Живко Бабић нема право да својим возилом страних регистарских таблица борави на подручју Републике Хрватске јер није платио царину, порез на додату вриједност и порез на моторно возило.

Поштовани господине Милановић,

Начелник царинске канцеларије у Осијеку Давор Петовић је био дужан да на Живка Бабића примјени члан 9 став 2. Анекса Ц Конвенције о привременом увозу у коме стоји да, цитат, „пријевозна средства за приватну употребу могу остати на територији привременог увоза у раздобљу, континуираном или не, од шест мјесеци за свако раздобље од 12 мјесеци“ . То значи да физичка лица која имају хрватско пребивалиште могу да користе возила и друга пријевозна средства ако бораве мање од шест мјесеци на подручју Републике Хрватске у току једне календарске године.

Начелник царинске канцеларије у Осијеку Давор Петовић је прекршио Закон о посебном порезу на моторна возила. У члану 8 став 2 тачка 1 наведеног закона стоји да су моторна возила незаконито употребљавана на подручју Републике Хрватске кад се утврди да је физичко лице с пребивалиштем у Републици Хрватској посједовало или користило моторно возило на које у Републици Хрватској није плаћен порез. У члану 8 став 3 наведеног закона сматра се да физичко лице, цитат, „ има пребивалиште у Републици Хрватској ако на подручју Републике Хрватске борави више од 185 дана у свакој календарској години…“.

Важно је истакнути чињеницу да Живко Бабић дуги низ година борави значајно мање од цитираних 185 дана у Републици Хрватској у току једне године. Из горе наведеног јасно произлази да Живко Бабић није прекршио Закон о управљању моторним возилима и да није дужан да плати царину и порезе јер је то већ учинио приликом куповине возила 2008. године. Такође, битно је истаћи чињеницу да Живко Бабић већ шест година нормално путује у Републику Хрватску са својим возилом марке Шкода Октавиа. Од 2008. године тј. када је купио Шкоду Октавиа до наведеног догађаја тј. одузимања возила 08.07.2014. године од стране хрватске полиције Живко Бабић је преко 50 пута путовао из Србије у Хрватску и обрнуто. Како је могуће да 50 пута Живко Бабић није кршио Конвенцију и закон а сада их одједном крши?

Због горе наведеног тражим од Вас да Влада Републике Хрватске донесе Одлуку којом ће наложити Министарству финансија да поништи горе наведена Рјешења о царинском и пореском прекршају, врати средства Живку Бабићу које је он уплатио за наводни царински и порески прекршај и стопира рјешење о прекршајној казни. У супротном, велики број хрватских држављана који живи у Србији сматраће да надлежни органи Републике Хрватске погрешно тумаче Анекс Ц Конвенције о привременом увозу и крше Закон о управљању моторним возила у случају Живка Бабића с циљем њиховог застрашивања и одвраћања да својим возилима српских регистарских таблица слободно путују у своја мјеста пребивалишта у Републици Хрватској.

Са садржајем овог писма упознали смо првог потпредсједника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивицу Дачића и предсједника Српског народног вијећа Милорада Пуповца. На крају, у своје име и у име Коалиције удружења избјеглица свако добро и брз опоравак желим потпредсједнику Владе и министру унутрашњих послова Републике Хрватске Ранку Остојићу.

У Београду, 24. јул 2014. године

С поштовањем,

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта