ОТВОРЕНО ПИСМО ПОМОЋНИЦИ МИНИСТРА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ ИНЕС КРАЈЧАК ПОВОДОМ НЕЗАКОНИТОГ БРИСАЊА СРБА ИЗ ЕВИДЕНЦИЈЕ ПРЕБИВАЛИШТА

Поштована госпођо Крајчак,

Дана 06.06.2014. године упутио сам писмо предсједнику Владе Републике Хрватске Зорану Милановићу у коме сам изнио примјере дугогодишње дискриминације коју чине службеници Министарства унутрашњих послова у полицијским управама и станицама и хрватским конзулатима у Београду и Суботици према грађанима српске националности у вези пребивалишта. Према нашим подацима у периоду од 1991. до краја 2013. године Министарство унутрашњих послова Републике Хрватске је на незаконит начин избрисало из евиденције хрватског пребивалишта преко 50.000 Срба. Дана 17. 06. 2014. године шеф кабинета хрватског премијера Томислав Сауцха доставио је горе наведено Отворено писмо министру унутрашњих послова Ранку Остојићу с молбом да ми, у оквиру својих надлежности, одговори на моје тврдње. Нажалост, још увијек нисам добио одговор.

Дана 10.07.2014. године упутио сам писмо министру унутрашњих послова Републике Хрватске Ранку Остојићу у коме сам изнио шест захтјева чији је циљ да на јаван и транспарентан начин омогући свим хрватским држављанима који живе у иностранству да регулишу привремени одлазак изван Републике Хрватске на 5 година и да на тај начин задрже хрватску личну карту. То значи да хрватски држављани које живе у иностранству (БиХ, Србија, треће земље) поред српске, босанске или личне карте треће земље могу на легалан начин, у складу са важећим Законом о пребивалишту, да задрже и хрватску личну карту. Посебно је важно да МУП Републике Хрватске, што прије, донесе Правилник за полицијске управе и дипломатско-конзуларна представништва којим би се прецизно утврдило шест начина (обнова, стамбено збрињавање, школовање, посао, лијечење и издржавање старих и незапослених лица) за привремени одлазак изван Републике Хрватске на 5 година. Нажалост, још увијек нисам добио одговор.

Желим да истакнем два позитивна примјера који су се десили у полицијској станици Гвозд (Вргинмост). Хрватски држављанин Миле Шапић живи у Србији а посједује и српску и хрватску личну карту. Према хрватском Закону о пребивалишту свако је дужан да до 29.12.2014. године или одјави пребивалиште или пријави привремени одлазак изван Републике Хрватске на 5 година и на тај начин задржи хрватску личну карту. Миле Шапић је одлучио да пријави привремени одлазак и задржи хрватску личну карту. Пошто је незапослен, као доказ због чега живи у Србији, дао је Изјаву о издржавању коју је овјерио код јавног бљежника у Глини. Полицијска станица у Гвозду (Вргимносту) му је издала Потврду о пријави привременог одласка из Републике Хрватске на 5 година тј. до 16.07.2019. године (у прилогу). Његова супруга Љубица Шапић има само српску личну карту јер јој је хрватска лична карта истекла на адреси Средњи Полој (општина Дуга Реса) гдје је живјела до почетка рата. Полицијска станица у Гвозду (Вргимносту) је одобрила Љубици Шапић да промијени пребивалиште јер су установили да је нова адреса на територији њихове надлежности. Дана 22.07.2014. године Љубица Шапић је поднијела захтјев за издавање личне карте (у прилогу скенирана потврда о поднијетом захтјеву за издавање особне исказнице). Када добије хрватску личну карту Љубица Шапић ће, на основу потврде о послу из Републике Србије, поднијети захтјев за привремени одлазак изван Републике Хрватске на 5 година и на тај начин, такође, задржати и српску и хрватску личну карту.

Поштована госпођо Крајчак,

Тражим од Вас да јавно одговорите када ће МУП усвојити Правилник за полицијске управе и дипломатско-конзуларна представништва којим би се прецизно утврдило шест начина (обнова, стамбено збрињавање, школовање, посао, лијечење и издржавање старих и незапослених лица) за регулисање привременог одласка изван Републике Хрватске на 5 година? Усвајање поменутог правилника спречиле би се злоупотребе од стране службеника у појединим полицијским управама и страницама у Хрватској а посебно у хрватским конзулатима у Београду и Суботици.

Желим да Вас подсјетим да рок до када хрватски држављани који живе у иностранству морају да одјаве пребивалиште или пријаве привремени одлазак истиче 29.12.2014. године. Ако ускоро не буде усвојен Правилник то ће значити да у Министарству унутрашњих послова Републике Хрватске не постоји стварна воља да се Закон о пребивалишту примјени у потпуности на све хрватске држављане без обзира националну и вјерску припадност. Надам се да ће професионалан и коректан однос службеника полицијске станице у Гвозду (Вргинмосту) према горе поменутим супружницима Мили и Љубици Шапић постати веома брзо правило а не изузетак у односу према хрватским држављанима српске националности.

На крају очекујем да ми, у разумном року, одговорите на моје писмо. Са садржајем овог писма упознали смо првог потпредсједника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивицу Дачића и предсједника Српског народног вијећа Милорада Пуповца. На крају, у своје име и у име Коалиције удружења избјеглица свако добро и брз опоравак желим потпредсједнику Владе и министру унутрашњих послова Републике Хрватске Ранку Остојићу.

У Београду, 28. јул 2014. године

С поштовањем,

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта