Повoдом хапшења Србина Ђуке Богуновића од стране грчке полиције по потјерници Интерпола у Загребу због наводних ратних злочина на Банији Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да је хапшење Ђуке Богуновића (48) од стране грчке полиције, по међународној потјерници коју је расписао Биро Интерпола у Загребу, наставак хрватске политике застрашивања протјераних Срба с циљем да им се ограничи слобода кретања и одврати од повратка. Ђоко Богуновић је 141 ухапшени Србин од 2001. године и тринаести од почетка нове године. Поред тога Хрватска честим хапшењима Срба настоји да потврди лажну тезу да су Срби агресори и злочинци а да су Хрвати ослободиоци и жртве јер су тобоже водили обрамбени и праведни рат.

Коалиција удружења избјеглица апелује на Европску унију да тражи од Хрватске да престане са хапшењима Срба по потјерницама, и да процесуирa сва одговорнa лица за ратне злочине и друга кривична дјела из ратног периода без обзира на националну припадност. У Хрватској и даље нема политичке воље да се осуде налогодавци и починиоци бројних злочина над Србима у хрватским градовима почетком деведесетих година, као и за вријеме и послије хрватских операција „Откос“ у западној Славонији, „Миљевачки плато“, „Масленица“, „Бљесак“ и „Олуја“. Престанак хапшења Срба по потјерницама и процесуирање злочина над Србима треба да буде један од конкретних доказа да Влада Хрватске искрено жели да успостави односе међусобног поштовања са Србијом.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта