Поводом 19. годишњице страдања и прогона Срба у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица изражава огорчење јер 19. година послије акције „Олуја“ и завршетка рата не постоји искрена спремност хрватске стране да се процесуирају ратни злочини против српског народа. То потврђује чињеница да у 2013. години није покренута ниједна истрага нити је подигнута ниједна оптужница против припадника хрватске војске или полиције како стоји у извјештају хрватских невладиних организаицја за људска права. У хрватском друштву одбија се прихватити чињеница да су постојале и српске жртве. Поред тога, остају отворена питања обештећења породицама жртава и високох парничних трошкова за Србе који су изгубили судске поступке пред хрватским правосуђем.

Коалиција удружења избјеглица апелује на САД, Европску унију, ОСЦЕ и Савјет Европе да затраже од Хрватске да престане да слави „Олују“, да казни починиоце злочина, да нареди плаћање накнаде штете жртвама, да обезбеди услове за одржив повратак протјераних Срба и поштује њихова људска и грађанска права. Операција „Олуја“ није ослободилачка акција већ удружени злочиначки подухват чији је главни циљ био протјеривање Срба са својих вјековних пордучја. Послије акције „Олуја“ дошло је до масовног убојства српских цивила, пљачке и паљења српске имовине, спречавања повратака Срба и насељавања Хрвата, починиоци ратних злочиа нису нађени а још мање кажњени а убијени нису признати као жртве рата и нема сјећања на њих.

Коалиција удружења избјелица позива избјегле и прогнане Србе и све друге грађане да присуствују парастосу поводом 19. годишњице страдања Срба у хрватској операцији „Олуја“. Парастос ће се служити у цркви Светог Марка у понедјељак, 04. августа 2014. године с почетком у 11 часова. Након парастоса делегација Коалиције удружења избјеглица ће у Ташмајданском парку положити вијенац на спомен плочу страдалим Србима у ратовима на простору бивше Југославије.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта