Поводом одржане бесједе сјећања на Крајину која је одржана у Светосавском дому у Руми Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Предсједник Коалицијe удружења избјеглица Миодраг Линта био је 03. августа 2014. године у Светосавском дому Руми гдје је, поводом 19 година од некажњеног злочина над Србима Крајишницима, одржана Бесједа сјећања на Крајину. Бесједили су пензионисани новинар Милан Ливада из Новог Сада о познатим Крајишницима из наше историје; професор Нада Лончаревић о положају Срба у Хрватској послије Другог свјетског рата и узроцима грађанског рата деведесетих година и Миодраг Линта. Организатори су били Координација „Крајина-Рума“ и Намјесништво румско Српске православне цркве. Водитељ је био новинар и уредник емисије „Завичај“ Сава Смољановић који је Бесједу сјећања започео са рецитовањем своје пјесме „Не пристајем на капитулацију“. Наступили су женска пјевачка група КУД-а „Крајишник“ из Руме и мушка пјевачка група „Кордун“ из Инђије. Било је присутно око 100 Крајишника и њихових гостију.

Миодраг Линта је у свом говору навео кључне проблеме са којим се суочавају протјерани Срби и Срби повратници: одузета имовинска и стечена права; статусни проблеми са пребивалиштем, држављанством и коришћењем возила са српским таблицама, двоструки стандарди у суђењима за ратне злочине; хапшења Срба у циљу застрашивања осталих да не путују и не враћају се у свој завичај; неспремност Хрватске да ексхумира посмтрне остатке Срба са познатих гробних мјеста; дискриминација Срба у Хрватској у дијелу законодавства и у понашању надлежних државних и локалних власти. Линта је истакао да тражи да се покрене стални дијалог између Србије и Хрватске циљем рјешавања наведених проблема кроз активирање постојећих међудржавних комисија и радних група (ратни злочини, нестала лица, пензије, културна добра, мањине, границе), активирање радне групе за накнаду штете и оснивање међудржавне српско-хрватске комисије за спровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица