ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКА КОАЛИЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ИЗБЈЕГЛИЦА МИОДРАГА ЛИНТЕ УПУЋЕНО МИНИСТРУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ ИВИЦИ ДАЧИЋУ ПОВОДОМ ХАПШЕЊА ЂУКЕ БОГУНОВИЋА ОД СТРАНЕ ГРЧКЕ ПОЛИЦИЈЕ ПО МЕЂУНАРОДНОЈ ПОТЈЕРНИЦИ КОЈУ ЈЕ РАСПИСАО БИРО ИНТЕРПОЛА У ЗАГРЕБУ

Поштовани господине Дачић,

Обратила ми се Љиљана Богуновић, супруга Ђуке Богуновића, који је ухапшен од стране грчке полиције дана 28.07.2014. године око 13 и 30 часова приликом уласка из Македоније у Грчку, на граничном прелазу Доријан. Грчка полиција ухапсила је Ђуку Богуновића (48), по међународној потјерници коју је расписао Биро Интерпола у Загребу због наводно почињеног злочина на подручју Баније почетком деведесетих година прошлог вијека. Породица Богуновић је кренула на љетовање у Грчку. Ђука Богуновић је прије рата радио као чувар у Казнено-поправном дому за малољетнике у Глини а у августу 1995. године прогнан је у Србију, гдје је запослен као полицијац у КПЗ „Падинска скела“. Такође, држављанин је Србије, с чијим је пасошем и ухапшен на граничном прелазу.

Против Богуновића и још једанаест Срба с подручја Баније вођен је у одсуству кривични поступак пред Жупанијским судом у Сиску због сумње да су починили кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва и ратних заробљеника. Суд их је теретио за наводно малтретирање заробљених припадника хрватских снага и цивила хрватске националности у затвору у Глини. Био је осуђен још 1993. године на казну затвора у трајању од 20 година, због чега је против њега и била расписана међународна потјерница. Жупанијско државно тужилаштво у Сиску у фебруару 2009. године, по службеној дужности, затражило је обнову кривичног поступка против Богуновића и његове групе, што је Суд у Сиску и учинио. Међутим, до новог суђења није дошло пошто је надлежни суд у току обнове поступка, послије одустајања тужби од стране хрватског тужиоца, ставио изван снаге ранију осуђујућу пресуду и одбацио оптужбу.

Ђука Богуновић је, дакле, 2009. године ослобођен свих оптужби за ратне злочине на поновљеном поступку пред судом у Сиску за шта је он имао оригиналну пресуду коју је добио из Жупанијског суда у Сиску прије мјесец дана (ослобађајућа пресуда у прилогу).. Рјешење о ослобађајућој пресуди потписала је предсједница Вијећа у Сиску Мелита Аведић. Када је показао оригинални докуменат којим је ослобођен оптужби, број предмета се сложио са бројем по којој је расписана потјерница. Гранична полиција је одмах затражила да из Сиска пошаљу хитно маил или фаx којим потврђују овај докуменат. Тај докуменат из Сиска није послат ни до слиједећег дана. Када је Ђука Богуновић видио да се Хрватској не жури са слањем, а породица при том чека на граници послао је рођака у Сисак да се тражени докуменат што прије пошаље. Из Жупанијског суда у Сиску послали су ослобађајућу пресуду у Биро Интерпола у Загребу да они укину потјерницу. Након сат времена, негдје у послијеподневним часовима 29.07.2014. године, Биро Интерпола је послао у Грчку докуменат да је потјерница по наведеном предмету повучена, али су истакли да се против Ђуке Богуновић води још једна истрага за ратни злочин за коју нико до тада није знао.

Грчка полиција је супрузи Ђуке Богуновића Љиљани рекла да им је тај нови докуменат потпуно нејасан али морају да раде по процедури. Слиједећег дана судија о Солуну донио је одлуку да Ђука Богуновић остаје до даљњег у притвору у мјесту Киркиз (око 30 км од граничног прелаза Доријан) док Хрватска не пошаље документацију због које га терети за још једно дјело ратног злочина. За то вријеме супруга Љиљана је са двоје малољетне дјеце од 11 и 7 година боравила у хотелу у близини границе (око 300 м) о свом трошку. Након коначне одлуке да јој муж остаје у притвору она је под великим стресом сама управљала колима кроз Македонију, а на улазу у Србију су је дочекали пријатељи јер није била у могућности да безбедно довезе дјецу кући у Београд због претрпљеног бола и шока који је доживјела.

Поштовани господине Дачић, из наведеног се може јасно закључити да је Ђука Богуновић жртва хрватске политике застрашивања протјераних Срба да се не враћају својим кућама и да не могу да слободно путују изван Србије. Од 2001. године, када је отворена канцеларија Интерпола у Загребу по потјерницама је ухапшен 141 Србин. Желим да Вас замолим да учините, хитно, све што је у Вашој моћи да Ђука Богуновић да не буде испоручен Хрватској, да што прије изађе из притвора и врати се својој породици у Београд.

Писмо исте садржине послао сам министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу и министу правде Небојши Селаковићу.

С поштовањем,

Предсједник Коалиције удружења избјегиица
Миодраг Линта