Поводом обиљежавања 19. годишњице страдања и прогона Срба у хрватској акцији „Олуја“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Парастосом у београдској Цркви Светог Марка, обиљежена је 19. годишњица од хрватске војно-полицијске акције Олуја, у којој је за свега неколико дана, протјерано више од 220.000 Срба, а убијено око 2.000 људи. Помен жртвама у Београду служио је владика славонски Јован, а присуствовали су, између осталих, министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић и предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта.

Стефановић је истакао да је ово веома тужан дан у којем се обиљежава годишњица прогона српског народа из Хрватске и да нема мјеста прослави таквог чина. „Не желимо да гледамо у туђе двориште, али свакако сматрамо да ово није прилика да неко слави прогон својих грађана. Не желимо да дијелимо лекције, али је ово свако прилика да се упути порука“, казао је Стефановић и истакао да Србија превасходно треба да води рачуна о томе како да обезбеди што бољи живот својим грађанима који су се након Олује настанили у Србији. „Наше је да им обезбедино њихова права, право на имовину, онима који то желе, право на повратак, а онима који су одлучили да се трајно овде настане, да обезбедимо више посла и све оно што имају сви други грађани Србије“, казао је Стефановић.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта апеловао је на то да међународна заједница, прије свега ЕУ и САД, затраже од Хрватске да не слави Олују, јер се њоме, како оцењује, слави прогон Срба. „Међународна заједница треба да затражи да се коначно процесуирају сви одговорни за злочине против Срба, да се ријеши питање несталих лица, да се ријеше наша имовинска и стечена права, и да се омогући одрживи повратак протјераних Срба својим кућама“, казао је Линта, који је истакао да у Хрватској не постоји довољно политичке воље да се ријеше основна цивилизацијска питања. Нема воље да се ексхумирају посмртни остаци Срба на познатим гробним местима, није ријешено обештећење породицама жртава“, казао је Линта, који сматра да у Хрватској постоје двоструки аршини за суђења у случајевима ратних злочина и да су пресуде далеко строже за Србе него за Хрвате. „Примјер је недавно хапшење Ђуке Богуновића , а са циљем да се застраше протјерани Срби и да не могу да се врате у Хрватску“, казао је Линта.

Након одржаног парастоса делегација Коалиције удружења избеглица је у Ташмајданском парку положила венац на спомен-плочу Србима погинулим у југословенским ратовима 90-их година прошлог вијека.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглица