ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКА КОАЛИЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ИЗБЈЕГЛИЦА МИОДРАГА ЛИНТЕ ПРЕДСЈЕДНИКУ ЕВРОПСКЕ ФУДБАЛСКЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ (УЕФА) МИШЕЛУ ПЛАТИНИЈУ ПОВОДОМ СКАНДАЛОЗНИХ ИЗЈАВА И ПОСТУПАКА ПРЕДСЈЕДНИКА ФУДБАЛСКОГ САВЕЗА ХРВАТСКЕ ДАВОРА ШУКЕРА

Поштовани господине Платини,

Дозволите ми да Вам искрено честитам на поновном избору за предсједника Европске фудбалске федерације и пожелим успјешан рад у наредном периоду. Повод за моје писмо Вама јесте чињеница да је у Извршни одбор УЕФА, између осталих, изабран и предсједник Фудбалског савеза Хрватске Давор Шукер. Моја је обавеза да Вас упознам са шокантним чињеницама које недвосмислено потврђују да је Давор Шукер присталица усташког режима Независне државе Хрватске и њиховог вође Анте Павелића. Усташки режим, као највјернији савезник Адолфа Хитлера и нацистичке Њемачке, током Другог свјетског рата је на најмоструознији начин у логорима смрти и изван њих побио на стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома. Поводом тога желим да Вас упознам са слиједећим чињеницама.

Давор Шукер се, као фудбалер Реал Мадрида, 1996. године фотографисао са осмјехом на гробу усташког вође и ратног злочинца Анте Павелића који је сахрањен на гробљу у Мадриду а 2010. године фотографија је објављена на различитим интернет порталима. Давор Шукер је крајем 2010. године дао скандалозну изјаву да се поноси што је био на гробу Анте Павелића коју су објавили медији у региону.

Давор Шукер, као предсједник Фудбалског савеза Хрватске, није покренуо дисциплински поступак против извршног директора Фудбалског клуба Динамо из Загреба Здравка Мамића када је марта 2013. на националној основи вријеђао хрватског министра спорта и образовања Жељка Јовановића који је српске националности. Здравко Мамић је дао скандалозну изјаву да Жељко Јовановић мрзи све хрватско и да као Србин не може водити најважнији ресор у Хвратској.

Давор Шукер, као предсједник Фудбалског савеза Хрватске, није осудио поступак хрватског репрезентативца Јосипа Шимунића, који је суспендован од стране ЕУФА, због ширења националне и расне мржње послије фидбалске утакмице Хрватска-Исланд која је одиграна новембра 2013. године у Загребу. Јосип Шимунић је послије поменуте утакмице узвикивао усташки поздрав „За дом“, након чега је уздигнутим руком (фишистички поздрав) позвао публику на одговор, што је дио публике и учинио подизањем руке и одговарањем са „Спремни“.

Давор Шукер, као предсједник Фудбалског савеза Хрватске, није осудио усташко скандирање на фудбалској такмици Хајдук-Осијек које је одиграна новембра 2013. на стадиону Пољуд у Сплиту. Током утакмице се чуо усташки поздрав „За дом спремни“ и усташки рефрен „Ајмо, ајмо усташе“, као и на другим фудбалским утакмицама у Хрватској.

Давор Шукер, као предсједник Фудбалског савеза Хрватске, је маја 2014. године дао скандалозну изјаву да ће Хрватска играти на Свјетском првенству у Бразилу за суспендованог Јосипа Шимунића чиме је послао јасну поруку да подржава његов фашистички чин на горе поменутој фудбалској утакмици Хрватска- Исланд новембра 2013. године.

Давор Шукер, као предсједник Фудбалског савеза Хрватске, је маја 2014. године забранио горе поменутом министру спорта и образовања у хрватској Влади Жељку Јовановићу да уручи пехар побједника купа фудбалерима Ријеке са скандалозним објашњењем да ће то прије допустити и Циганину али не и Жељку Јовановићу јер је српског поријекла.

Из горе наведених чињеница може се недвосмислено закључити да Давор Шукер сматра да усташе на челу са Антом Павелићем нису злочинци који су, током Другог свјетског рата, извршили геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима већ ослободиоци и борци за интересе хрватског народа. Поставља се питање да ли би челници фудбалског савеза неке друге европске државе остали на фукцији да је њихов савез подржао кандидата који је присталица Адолфа Хитлера и других нацистичких вођа? Одговор је веома јасан. Истог тренутка би били принуђени да поднесу оставке.

Смаатрам да Давор Шукер, као члан Извршног комитета, не може допринијети борби УЕФА и Вашој борби против растућег расизма, дискриминације и говора мржње. Желим Вас замолити да са садржајем овог писма упознате остале чланове Извршног комитета и предсједнике 54 национална савеза који су чланови Уније европских фудбалских асоцијација (УЕФА).

Очекујем да ми на моје писмо одговорите у разумном временском року.

С поштовањем,

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта

П.С. У прилогу је

  • eнглеска верзија писма која је послана Мишелу Платинију