Поводом безочне лажи хрватске стране да је генерал у пензији Борислав Ђукић учествовао у минирању бране „Перуча“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица одбацује безочну лаж хрватске стране да је генерал у пензији Борислав Ђукић учествовао у минирању бране „Перуча“ код Сиња. Важно је нагласити да је крајишко државно и војно руководство, као и ЈНА прије тога, било апсолутно против рушења бране „Перуча“. Да су ЈНА и крајишко руководство имали намјеру да сруше поменуту брану они би то учинили без проблема јер су располагали са довољним материјалним и кадровским капацитетима. Битно је напоменути и чињеницу да је крајишко руководство у договору са представницима међународне заједнице брану и хидроелектрану „Перуча“ препустило у искључиву надлежност снага УНПРОФОР-а у другој половини 1992 године.

Такође, важно је нагласити да су крајишке власти, биле не само против рушења бране, него су чак покушале да оспособе за рад хидроелекрану „Перуча“ крајем 1991. године. Као доказ наведеној тези јесте елаборат које су урадиле крајишке власти и који је био достављен команди УНПРОФОР-а с циљем да се обезбеди електрична енергија за села Врличке крајине. Као други доказ јесте састанак који је одржан крајем 1991. године у Бечу између хрватских и крајишких представника на коме се, између осталог, разговарало о обнови рада хидроелекране „Перуча“. Састанку у Бечу са хрватске стране учествовао је инжињер по презимену Колега.

Брана „Перуча“ је оштећена, прије свега, у агресији хрватских оружаних снага под називом „Масленица“на Равне котаре јануара 1993. године током којег је погинуло 348 Срба, међу којима 35 жена и троје дјеце и протјерано преко 10.000 Срба. Наиме, хрватска страна је, за вријеме напада на Равне котаре, гађала и брану и хидроелекрану минобацачима с циљем да уништи систем за пренос електричне енергије. Јасно је као дан да је циљ монтираних оптужница против генерала Ђукића и десетина других Срба са подручја Врличке крајине и шире искривљавање историјских чињеница и покушај да руци правде измакну наредбодавци и извршиоци злочина над српским цивилима и заробљеницима током и послије хрватске акције „Масленица“.

Коалиција удружења избјеглица тражи од министра правде Црне Горе Зорана Пажина да одбије захтјев за изручење генерала Борисава Ђукића Хрватској и донесе одлуку да се пусти из притвора и слободно врати својој породици у Београд. Наш захтјев темељимо на горе наведеним чињеницама тј. да Хрватска не посједује ниједан конкретан доказ да је генерал Борислав Ђукић имао намјеру или добио наређење да сруши брану „Перуча“.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта