Поводом чињенице да ће наша делегација на Свјетски дан избјеглица (20. јун) предати у хрватској амбасади писмо за хрватског премијера Милановића Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Делегација Коалицијe удружења избјеглица ће у петак, 20. јуна 2014. године у 11 часова у амбасади Републике Хрватске у Београду, улица Кнеза Милоша 62, предати Писмо за Предсједника Владе Републике Хрватске Зорана Милановића у којем се наводи 15 проблема са којима се суочавају протјерани Срби и Срби повратници. Писмо хрватском премијеру Милановићу предајемо на Свјетски дан избјеглица с циљем да подсјетимо јавност и међународну заједницу да протјерани Срби из Хрватске, оштећени грађани Србије који су до почетка рата живјели у Хрватској, као и Срби повратници, 19 година послије заврштека рата, и даље не могу да остваре своја основна људска права у Хрватској.

Коалиција удружења избјеглица у писму тражи од Владе Републике Хрватске да покаже стварну политичку вољу да се пронађу правична и трајна рјешења за одузета имовинска, стечена и статусна права, да се успоставе исти стандарди у суђењима за ратне злочине, да престану хапшења прогнаних Срба у циљу одвраћања од повратка и органичавања слободе кретања, да се ријеши питање несталих лица, да се санкционише говор мржње према српској заједници у Хрватској и др. Без проналажења правичних и трајних рјешења за стотине хиљада протјераних Срба и других оштећених грађана Србије који су прије рата живјели на подручју Хрватске није могуће говорити о успостави искреног повјерења и помирења између српског и хрватског народа и потпуне нормализације односа између двије државе.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта