Повoдом чињенице да је Европски суд за људска права у Стразбуру донио пресуду у корист Ане Јелић и одредио да Хрватска мора да јој исплати 20.000 евра одштете и 1.000 евра судских трошкова Коалиција удружења избјеглица издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Kоалиција удружења избјеглица поздравља пресуду Европског суда у Стразбуру у корист Ане Јелић, чијег је супруга српске националности у новембру 1991. године у Сиску ухапсила хрватска полиција а затим га убила. Наведена пресуда показује да у Хрватској и даље нема стварне политчке воље да се процесуирају ратни злочини против цивила и ратних заробљеника српске националности. Патња бројних чланова породица жртава ратних злочина српске националности још увијек није призната и већина је, не само, изгубила парнице за накнаду нематеријалне штете за претрпљене душевне боли против Републике Хрватске због наводне застаре него су судови доносили пресуде да плаћају трошкове парничног поступка у износима од 3.000 до чак 10.000 евра.

Механизам хрватског правосуђа према породицама жртава ратних злочина српске националности је слиједећи: општински судови одбијају тужбене захтјеве за накнаду нематеријалне штете за претрпљене душевне боли због наводне застаре уз накнаду трошкова парничког поступка; жупанијски судови одбијају жалбе породица жртава као неосноване и потврђују првостепене пресуде; Врховни суд Хрватске одбија ревизије, такође, као неосноване и на крају Уставни суд Хрватске одбија уставне тужбе. Ани Јелић и другим породицама жртава, ако имају довољно снаге и материјалних средстава, преостало је једино да поднесу тужбе Европском суду за људска права и тамо потраже правду.

Однос према жртвама српске националности само је један од доказа да је хрватско правосуђе и даље етнички мотивисано и да Хрватска није заслужила да затвори преговоре о Поглављу 23 „Правосуђе и људска права“ средином 2011. године и да постане члан Европске уније 01. јула 2013. године. Позивамо Министарство правде и Тужилаштво за ратне злочине да траже од хрватске стране да коначно расвијетли бројна убиства српских цивила и ратних заробљеника; да донесе одлуку о отписивању парничних трошкова свима који су подигли тужбе против Хрватске због смрти члана породице у раздобљу 1991.-1995. године и да оснује Фонд за обештећење свих жртава рата.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта