Поводом чињенице да је 20. јануара 2015. године Бранимир Главаш пуштен из затвора у Мостару гдје је служио казну због ратног злочина почињеног над Србима у Осијеку Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да пуштање ратног злочинца Бранимира Главаша на слободу представља поновно вређање и понижавање српских жртава, не само у Осијеку, него широм Хрватске. Очекујемо да Врховни суд Хрватске у разумном року поново размотри аргументе против Главаша везано за убиство српских цивила у Осијеку и да му изрекне максималну казну предвиђене законом, а то је 20 година. Све друго би било ругање правди и још један доказ да Хрватска штити ратне злочинце. Петоро Главашевихх помагача, који су лично извршили злочине над српским цивилима у Осијеку, добили су смијешне казне између пет и седам година. Они су пуштени из затвора на условну слободу између 2010. и 2012. године након двије трећине издржане казне.

Коалиција удружења избјеглица апелује да Европску унију да тражи од Хрватске да испуни посебне обавезе које је преузела током својих приступних преговора а које су наведене у члану 36. ставу 1 Уговора о приступању. Хрватска се Уговором о приступању са Европском унијом, који је потписан новембра 2011. године, обавезала да ће, између осталог, наставити побољшавати независнопст, непристрасност, професионализам и ефикасност правосуђа и поступање у домаћим предметима ратних злочина. Нажалост, Хрватска није током 2013. и 2014. године покренула ниједну истарагу нити је подигла ниједну оптужницу против лица који су починили бројне злочине над Србима који су почињени и прије и за вријеме ратних дјеловања. То јасно показује да у Хрватској и даље нема политичке воље да се суди починиоцима ратних злочина како би се обезбедила правда за жртве.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта