Поводом захтјева хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић Генералном секретару Уједињених нација да предузме кораке како би се предсједник СРС Војислава Шешељ вратио у притвор Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује као неозбиљан и неоснован захтјев хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић Генералном секретару Уједињених нација Бан Ки Муну да предузме кораке како би се предсједник СРС Војислава Шешељ вратио у притвор Међународног суда у Хагу. Наведеним захтјевом предсјединца Хрватске настоји да покаже Хрватицама и Хрватима како је она прави заштитник хрватских националних и државних интереса за разлику од Владе Зорана Милановића. Врхунско је лицемјерје да предсједница Хрватске оптужује искључиво Шешеља да је одговоран за све жртве и на тај начин амнестира главног кривца за грађански рат деведесетих а то је режим Фрање Туђмана. Подсјећамо јавност да је Фрањо Туђман 24. маја 1992. године у обраћању хрватском народу с Трга Бана Јелачића у Загребу изјавио да рата не би било да га Хрватска није жељела.

Коалиција удружења избјеглица позива Колинду Грабар Китаровић да покрене иницијативу да Сабор Хрватске усвоји Декларацију којом ће да осуди бројне ратне злочине над припадницима српског народа, пружи пуну подршку надлежним хрватским органима у процесуирању починилаца ратних злочина и изрази поштовање према српским жртвама обиљежавањем мјеста њиховог страдања и давањем одштете На овај начин Хрватска би признала српске жртве и показала политичку вољу да не жели више бити држава која штити ратне злочинце. Ако Хрватски сабор не усвоји Декларацију о осуди ратних злочина над припадницима српског народа то ће бити јасна порука да хрватско друштво на Хрвате починиоце ратних злочина и даље гледа као на хероје а не злочинце.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта