Поводом чињенице да је Хрватска потписала приступни уговор с Европском унијом Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица изражава жаљење због одлуке Евроспке уније да потпише приступни уговор са Хрватском. Избегли и прогнани Срби су, путем своје Петиције, апеловали на Европску унију да не потпише приступни уговор све док Хрватска не врати наша одузета имовиснка и стечена права, успостави исте стандарде у суђењима за ратне злочине и реши питање несталих лица. Нисмо у томе имали подршку ни Владе и Председника Србије нити челних људи Срба у Хрватској на челу са Милорадом Пупавцем. На делу је политика лажног помирења између Београда и Загреба преко леђа избеглих и проганих Срба и других оштећених грађана. Коалиција удружења избеглица се залаже, и залагаће се убудуће, за политику чистих рачуна засновану на темељним европским вредностима а то су људска права и владавина права.

Коалциија удружења избјеглица је уверења да је било фер и поштено од Председника и Владе Србије и челних људи Срба у Хрватској на челу са Милорадом Пупавцем да су избеглим и проганим Србима отворено рекли да су њихова људска права жртвована због политике лажног помирења а не што су се понашали као да су наши имовински и други проблеми решени и јавно изјављивали и лобирали да Хрватска треба да што прије постане члан Европске уније. Стратешки интерес избеглих и проганих Срба јесте стварно, а не лажно помирење, јер то подразумева да Хрватска у пракси поштује људска права свих својих грађана. Данашња Хрватска је држава која дискриминише стотине хиљада својих грађана српске националности у законодавству и поступању државних органа.

Хрватска није вратила имовину и стечена права (40.000 одузетих станарских права, 50.000 пензионера тражи заостале а неисплаћене пензије, преко 10.000 српских породица безуспешно тражи накнаду штете за срушене куће и привредне објекте у терористичким акцијама ван подручја ратних дјеловања, хрватска држава отима српску земљу јер се на основу решења судова досада укњижила као власник у земљишним књигама на преко 800.000 катастарских честица чији су посједници тј. катастарки власници до 1995. године били Срби, преко 5.000 Срба тражи поништавање уговора о продаји кућа преко Агенције за промет некретнина путем лажних пуномоћи и механизма двоструких уговора и бројни други примери). У Хрватсој је 95% Срба осумњничено, оптужено и осуђено за ратне злочине а свега 5% Хрвата. У Хрватској данас постоји, према подацима комисије за нестала лица Владе Србије, преко 40 познатих гробних места у којима се налазе посмртни остаци Срба.

Предсједник Коалиције
Миодраг Линта