Поводом чињенице да је Министарство спољних послова Руске Федерације израдило докуменат назван „Неонацизам – опасна претња људским правима, демократији и владавини права“ у којем је обухваћена и Хрватска Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица оцјењује као тачну констатацију Министарства спољних послова Руске Федерације да су агресивни хрватски национализам и етничка и вјерска нетолеранција 19 година послије завршетка рата и даље веома снажни у хрватском друштву и да су усмјерени првенствено против преосталих Срба у Хрватској. Последице су слиједеће: повећан број случајева говора мржње, вербалног и физичког насиља, уништавање спомен-плоча посвећене жртвама из Другог свјетског рата и сталан процес асимилције преосталих Срба у Хрватској. То потврђује и чињеница да је упокојени митролит загребачко-љубљански 2006. године упутио писмо Светом синоду Српске православне цркве у коме је тврдио да је у Хрватској до тада прекршено више од 30.000 Срба и да тај процес и даље траје. Такође, важно је истаћи да је предсједник Одбора за људска права у Загребу Зоран Пусић 2003. године рекао да је од 1991. до 2003. године само у Загребу 20.000 дјеце православне вјероисповјести преведено у католичанство.

Коалиција удружења избјеглица апелује на Европску комисију и Европски парламент да ћутке не посматрају јачање неофашизма и неонацизма у Хрватској које се највише огледа кроз ескалацију насиља према Србима у Хрватској. То показују подаци које је прикупила новинарка Српског националног већа Тамара Опачић. Она је истакла da je током прошле године прикупљено низ случајева говора мржње према Србима која се манифестује кроз пјевање усташких пјесама и узвикивање усташких поздрава на концертима и спортским утакмицама, исписивање усташких симбола и порука у готово свим хрватским градовима. Посебно забрињава чињеница што је само у пет мjесеци ове године прикупљено више случајева говора мржње према Србима него током цијеле 2014. године.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта