Повoдом чињенице да појединим грађанима који желе да пријаве привремени одлазак изван Хрватске службеници у Конзуларном одјелу Хрватске у Београду, Кнеза Милоша 62, поништавају хрватске личне карте без њихове сагласности Коалиција удружења избјеглица издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује понашање службеника у Конзуларном одјелу Хрватске који појединим грађанима који желе да пријаве привремени одлазак изван Хрватске поништавају, без њихове сагласности, хрватске личне карте и говоре им да одјаве пребивалиште. Сматрамо да је такво понашање неприхватљиво и супротно закону. Обавеза службеника јесте да заприме документа како је прописано хрватским законом о пребивалишту а не да одлучују у име подносиоца захтјева тј. да ли ће пријавити привремени одлазак или одјавити пребивалиште.

Коалиција удружења избјеглица препоручује наведеним грађанима да пријаве привремени одлазак из Хрватске на 5 година, колико предвиђа закон, и на тај начин задрже хрватску личну карту. Потребно је да попуне Образац 1 и Изјаву која се добија у конзуларном одјелу Хрватске у Београду и Генералном конзулату Хрватске у Суботици, плате таксу 19 евра по лицу, доставе копију хрватске личне карте и доставе, што је посебно важно, копију захтјева или рјешења да су поступку обнове или стамбеног збрињавања у Хрватској. У случају да нису, потребно је да доставе потврду да бораве у Србији због посла, школовања, лијечења или да доставе изјаву да су због незапослености или старости издржавана лица од родитеља, дјеце и сл. Ако наведена лица желе да одјаве пребивалиште, такође, морају да попуне Образац 1 и Изјаву и плате таксу у висини 27 евра.

Позивамо све грађане Србије који имају важећу хрватску личну карту да до 29. децембра 2013. године пријаве привремени одлазак из Хрватске или одјаве пребивалиште. То могу чинити лично у полицијским управама или станицма у Хрватској гдје имају пријављено пребивалиште или у дипломатско-конзуларним представништвима Хрватске (Конзуларни одјел Хрватске у Београду, ул. Кнеза Милоша 82 и Генерални конзулат Хрватске у Суботици, ул. Максима Горког 6). Више информација заинтересовани грађани могу да нађу на сајту www.koalicija.org.rs

Ако то не учине до 29. децембра 2013. године МУП Хрватске ће покренути поступак брисања из пребивалишта. Такође, хрватски закон о пребивалишту, у том случају, превдиђа новчану казну од 500 до 5000 куна (од 70 до 700 евра. Не знамо да ли ће МУП Хрватске примјењивати казне или не.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта