Поводом чињенице да се осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш враћа у истражни затвор након што је Врховни суд Хрватске прихватио жалбу тужилаштва и преиначио рјешење Жупанијског суда у Загребу Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља одлуку Врховног суда Хрватске јер је прихватио жалбу загребачког тужилаштва да се осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш врати у истражни затвор. У случају Бранимира Главаша правда ће бити задовољена када суд донесе правоснажну и адекватну пресуду. Очекујемо да Врховни суд Хрватске у разумном року поново размотри аргументе против Главаша везано за убиство српских цивила у Осијеку и да му изрекне максималну казну предвиђену законом, а то је 20 година. Све друго би било ругање правди и још један доказ да Хрватска штити ратне злочинце.

Коалиција удружења избјеглица оцјењује да у Хрватској нема политичке воље да се казне починиоци ратних злочина против Срба и да се признају српске жтве. То је потврдио и Амнести интернешенел у свом годишњем извјештају наводећи да је у Хрватској стопа истрага и процесуирање ратних злчина на ниском нивоу као и Хрватска и даље одуговлачи са доношењем закона који ће регулсати одштету за све цивилне жртве рата. Због тога апелујемо на Европску комисију да тражи од Хрватске да испуни обавезе које је преузела током својих приступних преговора а које су наведене у члану 36. ставу 1 Уговора о приступању. Хрватска се Уговором о приступању са Европском унијом, који је потписан новембра 2011. године, обавезала да ће, између осталог, наставити побољшавати независнопст, непристрасност, професионализам и ефикасност правосуђа и поступање у домаћим предметима ратних злочина.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта