Поводом интервјуа министарке спољних послова Хрватске Весне Пусић београдском листу Вечерње новости Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља изјаве хрватске министарке спољних послова Весне Пусић у интервју београдском листу Вечерње новости да Хрватска неће блокирати Србију на њеном европском путу ако је то заиста искрен став званичног Загреба, као и да се залаже за рјешавање питања несталих лица без обзира на националну припадност. Весна Пусић је истакла да се воде преговори да хрватски ветеран Вељко Марић, који је у Београду осуђен на 12 година за ратни злочин у Грубишном пољу, служи казну у Хрватској. Очекујемо да двије стране започну преговоре да и Срби који су осуђени у Хрватској затворску казну служе у Србији. Такође, очекујемо да започну преговори да Хрватска коначно престане са хапшењем прогнаних Срба на основу интерполових потјерница и да двије стране постигну договор да Хрватска уступи Србији предмете осумњичених и оптужених Срба за ратне злочине и да им се суди у Београду.

Коалиција удружења избјеглица се залаже да коначно почне разговор између Србије и Хрватске о спровођењу Анекса Г Бечког споразума о сукцесији који се зове „Приватна својина и стечена права“ и у коме се јасно каже да ће свим грађанима и правним лицима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године а сви уговори скопљени за вријеме рата под притисцима и пријетњама биће проглашени ништавним. Такође, залажемо се да се обнови рад бивше југословенско-хрватске комисије за накнаду штете која је основана на основу Споразума о нормализацији односа између СР Југославије и Хрватске који је потписан 1996. године. Циљ комисије је био да припреми двјема владама нацрт споразума о накнади штете за уништену, оштећену и несталу имовину. Рад комисије је замро послије 1999. године.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта08