Повoдом посјете министра спољних послова Србије Ивице Дачића Хрватској у сриједу 11.марта Коалиција удружења избјеглица издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица oчекује да ће посјета министра спољних послова Србије Ивице Дачића Хрватској у сриједу 11. марта, гдје ће се састати са највишим хрватским званичницима, подстаћи разговоре о бројним неријешеним питањима из прошлости. Нажалост, у претходне двије деценије од завршетка рата у Хрватскoj није било политичке воље да се пронађе правично и трајно рјешење имовинских и бројних других проблема прогнаних Срба и преосталих Срба у Хрватској. Без рјешавања отворених питања из прошлости неће бити могуће успоставити односе међусобног поштовања и повјерења, а камоли говорити искреном помирењу између два народа.

Коалиција удружења избјеглица сматра да је потребно активирати постојеће међудржавне српско-хрватске комисије и радне групе, као и основати комисију за спровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији чији циљ би био да у одређеном временском периоду предложе двјема Владама рјешења за отворена питања. Број проблема са којима се суочавају преостали Срби у Хрватској и протјерани Срби је огроман: одузета станарска права, висока откупна цијена станова које је дио прогнаих Срба добио кроз тзв. Програм стамбеног збрињавања; није исплаћена накнада штете за несталу, уништену и оштећену имовину; није враћено узурпирано и отето пољопривредно и шумско земљиште; нису поништени уговори о размјени кућа под притисцима и пријетњама за вријеме рата, нису исплаћене заостале а неисплаћене пензије и девизна штедња; великом броју прогнаних Срба није признат дио радног стажа који је остварен прије и током рата; не поштује се Уставни закон о правима националних мањина који гарантује Србима очување националног идентитета и запошљавање у државним и јавним институцијама; нема воље да се казне починиоци и налогодавци ратних злочина над Србима и ексхумирају и идентификују посмртни остатци Срба који се налазе на познатим гробним мјестима и др.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта