Поводом одлуке Фудбалског савеза Србије да подржи кандидатуру предсједника Хрватског ногометног савеза Давора Шукера за чланство у Извршном комитету Европске фудбалске уније Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица је непријатно изненађена одлуком Фудбалског савеза Србије да подржи кандидатуру предсједника Хрватског ногометног савеза Давора Шукера за чланство у Извршном комитету Европске фудбалске уније.

Подсјећамо челнике Фудбалског савеза Србије на скандалозну чињеницу да је Давор Шукер 1996. године фотографисан са осмјехом на гробу усташког вође и ратног злочинца Анте Павелића који је сахрањен на гробљу у Мадриду. Давор Шукер је крајем 2010. године у разговору за хрватски Т-портал јасно рекао да се зна којој опцији је наклоњен и да се не стиди што је био на гробу Анте Павелића.

Подсјећамо челнике Фудбалског савеза Србије да су новембра 2013. године оштро осудили провокативну изјаву Давора Шукера да ће Хрватска бити прва репезентација која ће заиграти са Косовом у Приштини по њеном признању од Свјетске фудбалске федерације. Колико знамо, Давор Шукер се до данашњег дана није оградио од поменуте изјаве.

Подсјећамо челнике Фудбалског савеза Србије на скандалозну изјаву Давора Шукера из маја 2014. године да ће Хрватска играти на Свјетском првенству у Бразилу за Јосипа Шимунића који је суспендован због ширења националне и расне мржње послије утакмице Хрватска-Исланд која је одиграна новембра 2013. године у Загребу. Јосип Шимунић је послије поменуте утакмице узвикивао усташки поздрав „За дом“, након чега је уздигнутим руком позвао публику на одговор, што је већи дио публике и учинио подизањем руке и одговарањем са „Спремни“.

Коалиција удружења избјеглица сматра да Фудбалски савез Србије није узео у обзир горе наведене чињенице када је донио одлуку да подржи кандидатуру предсједника Хрватског ногометног савеза Давора Шукера за чланство у Извршном комитету Европске фудбалске уније. Давор Шукер је човјек који сматра да усташе на челу са Антом Павелићем нису злочинци који су, за вријеме Независне државе Хрватске, извршили геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима већ ослободиоци и борци за интересе хрватског народа. Такав човјек не може бити добродошао у Србији и не заслужује подршку Фудбалског савеза Србије све док подржава усташку идеологију и док сматра да Хрватска треба да буде прва репрезентација која ће одиграти фудбалску утакмицу са лажном државом Косово.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта