Поводом чињенице да су на Парохијском дому Српске православне цркве у Винковцима осванули усташки графити Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица тражи да хрватски предсједник Јосиповић, хрватски премијер Милановић и министарка спољних послова Весна Пусић јавно осуде усташке графите који су исписани на Парохијском дому Српске православне цркве у Винковцима и учине све што је у њиховој моћи да се хитно ухапсе и казне починици наведеног гнусног чина и низа других дјела са антисрпском позадином. Хрватска мора да се јасно огради од усташтва, које се манифестује као нормална појава на спортским утакмицама, концертима народне музике, исписивањем антисрпских графита на зградама, православвим домовима и храмовима и другим јавним објектима, разбијањем или скидањем двојезичних табли, јер је неприхватљиво да се о томе ћути у једној од чланица Европске уније.

Коалиција удружења избјелгица захтјева да хрватска власт усвоји Декларацију о осуди усташтва у Хрватском сабору и на тај начин пошаље јасну поруку да је усташтво зло и да се њега јавно ограђује. У декларацији мора јасно да стоји да Независна држава Хрватска није била историјски израз хрватског народа за својом слободом нити су усташе били борци за слободу и добри католици који су се залагали за добробит Хрватске. Независна држава Хрватска је била злочиначка творевина која је на челу с усташама извршила геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. У декларацији мора јасно да се осуди узвикивање и исписивање усташких парола „За дом спремни“, „Убиј, убиј Србина“, „Србе на врбе“, пјевање усташких пјесама, истицање усташких симбола („У“ и др), ношење усташких обиљежја (заставе, шалови, капе и др). Такође, Коалиција удружења избјелгица позива хрватске посланике у Европском парламенту Андреја Пленковића, Ружу Томашић, Јозу Радоша и друге да покрену иницијативу да Европски парламнет исто усвоји резолуцију о осуди усташтва.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта