Поводом најаве министарке спољних послова Весне Пусић да долази у Београд на самит Кине и 16 земаља централне и источне Европе и изјаве да је Хрватска заинтересована да земље западног Балкана преузму европски модел Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић својим изјавама прави будале од грађана Србије. Госпођа Пусић је јуче изјавила да долази слиједеће недјеље у Београд на самит Кине и 16 земаља централне и источне Европе јер је Хрватска, између осталог, заинтересована да Србија и друге државе западног Балкана напредују ка европском путу и преузму европски модел. Готово у исто вријеме шеф хрватске мисије при Уједињеним нацијама Владимир Дробњак говорио је против Србије због „случаја Шешељ“ у оквиру извјештаја о раду Хашког трибунала у Њујорку јер се српске власти нису тобоже оградиле од његове реторике. С друге стране, Весна Пусић ћутке прелази преко недавних усташких графита на Парохијском дому Српске православне цркве у Винковцима и бројних манифестација усташтва на спортским догађајима и концертима народне музике и у другим приликама.

Коалиција удружења избјеглица сматра да министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић својим изјавама прави будале и од прогнаних Срба јер је изјавила да међу отвореним питањима са Србијом, поред „случаја Шешељ“, постоје само проблеми несталих и границе. Весна Пусић упорно игнорише непобитну чињеницу да Хрватска није вратила прогнаним Србима њихова отета имовинска и бројна друга права, није омогућила накнаду штете за уништену и несталу имовину и није успоставила исте стандарде у суђењима за ратне злочине. Такође, Весна Пусић игнорише чињеницу да се, у последњих више од годину дана, службеници у хрватским конзулатима у Београду и Суботици понашају бахато и незаконито према прогнаним Србима односно врше притисак да масовно одјављују хрватско пребивалиште и поништавају хрватске личне карте. Због тога је Миодраг Линта 22. августа и 8. септембра ове године послао два писма Весни Пусић с молбом да се службеници у хрватским конзулатима у Београду и Суботици почну понашати професионално и у складу са законом али, нажалост, није дошло до никаквог побољшања.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта