Поводом изјаве предсједника Хрватске странке права др Анте Старчевић Ивана Тепеша да ће отежати и заблокирати пут Србије у Европску унију Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра да изјава предсједника Хрватске странке права др Анте Старчевић Ивана Тепеша да ће отежати и заблокирати пут Србије у Европску унију све док власти у Београду не кажу гдје је и последњи хрватски цивил и војник из рата није изненађење. Такве изјаве из Загреба нису, нажалост, ништа ново и реално је очекивати да ће Хрватска кочити Србију према чланству у Европској унији јер ће тражити рјешавање међусобнх проблема онако како њој одговара.

Коалиција удружења избјеглица посебно истиче чињеницу да се, према подацима Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“, на подручју Хрватске налази 15 познатих гробних мјеста са 222 убијена лица српске националности док се у Заводу за судску медицину у Загребу налази 270 посмртних остатака који још нису идентификовани. Наведени подаци јасно показују да у Хрватској нема политичке воље да се ексхумирају српске жртве са познатих гробних мјеста а камоли са непознатих локација. Апелујем да Комисија за нестала лица Владе Србије са надлежним органима учини максимални напор како би се рјешило питање несталих у Хрватској без обзира на националну припадност и да стално скреће пажњу на значај овог питања.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта