ТРЕЋЕ ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКА КОАЛИЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ИЗБЈЕГЛИЦА МИОДРАГА ЛИНТЕ ПРВОЈ ПОТПРЕДСЈЕДНИЦИ ВЛАДЕ И МИНИСТАРКИ ВАЊСКИХ И ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА ХРВАТСКЕ ВЕСНИ ПУСИЋ ПОВОДОМ НАСТАВКА СКАНДАЛОЗНОГ И НЕЗАКОНИТОГ ПОНАШАЊА СЛУЖБЕНИКА У ХРВАТСКИМ КОНЗУЛАТИМА У БЕОГРАДУ И СУБОТИЦИ ПРЕМА ПРОГНАНИМ СРБИМА

Поштована госпођо Пусић,

Упутио сам Вам два Отворена писма 20. августа и 08. септембра ове године поводом скандалозног и незаконитог понашња службеника у хрватским конзулатима у Београду и Суботици јер врше стални притисак на прогнане Србе да, ако имају српску личну, морају одјавити пребивалиште и поништити хрватску личну карту. При том се према прогнаним Србима понашају бахато и износе неистине да немају право на двије личне карте. На моје тврдње у оба наведена писма нисте одговорили што је охрабрило службенике у хрватским конзулатима у Београду и Суботици да појачају притисак на прогнане Србе.

Посебно истичем скандалозно и незаконито понашање првог секретара Амбасаде Хрватске у Београду Дарка Сабљака који радним данима у времену од 9 до 13 часова у хрватском конзулату, улица Кнеза Милоша 82, прима групе од 8-10 прогнаних Срба којима одмах каже да сједну за један већи сто. Након тога им подијели службени формулар МУП-а Хрватске који се зове Образац 1 (у прилогу) и на коме постоји, у горњем лијевом углу, опција Б (одјава пребивалишта) која значи поништавање важеће хрватске личне карте и опција Д (пријава привременог одласка изван Хрватске) која значи задржавање хрватске личне карте што је у складу са хрватским законом о пребивалишту. Затим Дарко Сабљак говори прогнаним Србима да морају искључиво заокружити опцију Б тј. да пониште хрватске личне карте и да немају право на опцију Д тј. да задрже хрватске личне карте. Када су поједини прогнани Срби, који су се претходно упознали преко Коалиције удружења избјеглица са одредбама закона о пребивалишту, протествовали због притиска Дарка Сабљака да се одјављују он им је одговарао да их предсједник Коалиције Миодраг Линта обмањује и да он зна шта је за њих добро. Затим су поједини прогнани Срби Дарку Сабљаку говорили да се у већини полицијских станица у Хрватској може слободно заокружити опција опција Д (пријава привременог одласка изван Хрватске) и на тај легално задржати двије личне карте. Дарко Сабљак им је на то одговарао да службеници у тим станицама не раде по закону и да ће зато да сносе санкције а да он, тобоже, ради по наведеном закону о пребивалишту. Заиста је невјероватно да један хрватски службеник у једном хрватском конзулату у иностранству себи даје за право да критикује законито поступање службеника у већини полицијских станица у Хрватској а посебно професионални и љубазан однос појединих начелника и замјеника начелника у полицијским станицама и полицијским управама у Хрватској и њихову спремност да се конкретни проблеми рјешавају на лицу мјеста.

Такође, истичем додатно малтретирање прогнаних Срба јер морају два пута по неколико часова да стоје у реду испред хрватског конзулата у Београду. Први пут чекају да их прими Дарко Сабљак и да им, поред притиска да заокруже опцију Б (одјава пребивалишта,) да уплатницу на 35 евра коју морају да однесу у Рајфајзен банку и плате као таксу за одјаву пребивалишта и поништавање хрватске личне карте. Сутрадан морају да поново, да чекају у реду, по неколико часова, да би предали плаћени примјерак уплатнице и вратили хрватску личну карту коју им службеници пред њима поништавају. Појединим Србима, који су у поступку обнове или стамбеног збрињавања, Дарко Сабљак дозвољава да заокруже опцију Д (пријава привременог одласка) и задрже хрватске личне карте али плаћају таксу 24 евра. Заиста дјелује цинично да такса за поништавање хрватске личне карте износи 35 евра а за њено задржавање 24 евра.

Желим, још једном, да Вас упознам са чињеницом да сам од министра унутрашњих послова Ранка Остојића дана 30.07.2014. године добио одговор у коме он каже, између осталог, да је његово Министарство послало упуте Министарству вањских и европских послова, на чијем сте челу, ради цитирам, „обавјештавања свих дипломатско-конзуларних представништава Републике Хрватске, као и свим полицијским управама и постајама на подручју Републике Хрватске. У упутама је између осталог наведено да уколико особа која пријављује привремени одлазак изван Републике Хрватске нема одговарајућу документацију којом ће поткријепити разлоге привременог одласка, да се може уважити и њена писана изјава о разлозима привременог одласка у иноземство“. У свом одговору господин Остојић каже, такође, да су одредбом члана 3 става. 5 Закона о пребивалишту као разлози привременог одласка изван Хрватске наведени, цитирам, „школовање, посао, лијечење те други разлози у које се могу убројити и скрб о старима и немоћнима, обнова стамбених објеката или неки други разлози због којих се особа налази у иноземству“. Поставља се питање зашто Ваш помоћник за билатералне односе господин Жељко Купрешак није наведене упуте господина Остојића послао амбасадору Хрватске у Београду господину Гордану Маркотићу да службеници у Београду и Суботици поступају по њима или ако их је послао зашто господин Гордан Маркотић ниједа тражио од својих подређених да поштују наведене упуте?

Тражим од Вас слиједеће :

1. да се Дарко Сабљак разријеши дужности јер је прекршио члан 25. Закона о државним службеницима којим је прописано да се државни службеник мора понашати тако да не умањи углед државне службе и да буде непристрасан у понашању, јер је прекршио Етички кодекс државних службеника који садржи правила доброг понашања према грађанима и јер је прекршио Закон о општем управном поступку по којем је државни службеник дужан примити сваки поднесак грађана и прослиједити га надлежној институцији на одлучивање;

2. да позовете на одговорност амбасадора Хрватске у Београду господина Гордана Маркотића у случају да је добио наведене упуте господина Остојића из Министарства вањских и европских послова а није их доставио својим службеницима да поступају по њима; 3. да позовете на одговорност Вашег помоћника за билатералне односе Жељка Купрешака у случају да није доставио наведене упуте господина Остојића Амбасади Хрватске у Београду да поступају по њима.

Очекујем да ми, у разумном року, одговорите на моје захтјеве из овог писма, као и на моја питања из претходна два писма. Са садржајем овог писма упознали смо првог потпредсједника Владе и министра спољних послова Србије Ивицу Дачића и предсједника Српског народног вијећа Милорада Пуповца.

С поштовањем,

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта