Поводом изјаве министарке спољних послова Хрватске Весне Пусић да је за проширење Европске уније, али уз испуњење услова земаља западног Балкана Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра неутемељеном изјаву министарке спољних послова Весне Пусић да је за проширење Европске уније, али уз испуњење услова земаља западног Балкана. Весна Пусић треба да јавно призна да је Европска унија, у случају Хрватске, драстично смањила критеријуме за затварање поглавља 23 „Правосуђе и људска права„ 30. јуна 2011. године. Умјесто снижавања критеријума Европска унија је морала да помогне Хрватској да испуни критеријуме и коначно постане држава у којој се поштују људска права и која је изградила независно, непристрасно и ефикасно правосуђе. Нажалост, то се није десило. Због тога Хрватска нема морално право да дијели лекције Србији и државама западног Балкана како да испуне критеријуме за чланство у Европску унију.

Бројне чињенице јасно показују даније вратила стотинама хиљада прогнаних Срба и повратницима одузета станарска права и пољопривредно и шумско земљиште, одредила је нереално високе цијене за откуп станова које је дио Срба добио кроз тзв. програм стамбеног збрињавања; није исплатила заостале пензије и девизну и динарску штедњу, није завршила процес обнове порушених кућа, није омогућила накнаду штете за уништену имовину по хрватским градовима; великом броју Срба није признат дио радног стажа до рата и радни стаж за вријеме рата, није ексхумирала посмртне остатке Срба са познатих гробних мјеста; није показала вољу да се казне наредбодавци и извршиоци злочина над Србима за вријеме рата. Уставни закон о правима националних мањина из 2002. године, којим се гарантује службена употреба српског језика и ћирилице и пропорционално запошљавање Срба у државној управи, полицији и правосуђу и даље је мртво слово на папиру а хрватско правосуђе не санкционише бројне појединце и групе које шире говор мржње и отворено заговарају усташку идеологију и др.

Коалиција удружења избјеглица позива Весну Пусић да наоштрије осуди срамотну одлуку Општинског вијећа Глине од 21.октобра 2014. године којом је забрањено служење парастоса и одавање поште на мјесту православне цркве у Глини, у којој су усташе 1941. године звјерски убиле више од 1.500 Срба. Тражимо да Весна Пусић покрене иницијативу да хрватска Влада донесе одлуку о распуштању општинског вијећа Глине јер се наведеном одлуком вређају преостали Срби у Хрватској, стотине хиљада прогнаних Срба и грађани Србије. Такође, тражимо да Весна Пусић јавно подржи иницијативу да се врати име Спомен-дом који је саграђен 1967. године на мјесту срушене православне цркве и великог злочина. Хрватске власти су послије протјеривања Срба у операицји „Олуја“ Спомен дом преименовале у Хрватски дом и и тиме послале поруку да одобравају поменути велики злочин над преко 1.500 Срба.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта