Поводом чињенице да су се предсједницa Хрватске Колиндa Грабар Китаровић и ХДЗ оградили од групе од 59 хрватских јавних личности која је тражила да се усташки поздрав „За дом спремни“ уведе у службену употребу у хрватској војсци Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица оцјењује да није довољно да су се предсједницa Хрватске Колиндa Грабар Китаровић и ХДЗ оградили од групе од 59 хрватских јавних личности која је тражила да се усташки поздрав „За дом спремни“ уведе у службену употребу у хрватској војсци. Ако Колинда Грабар Китаровић и Томислав Карамарко искрено подржавају антифашизам онда је потребно да учине неколико конкретних корака: прво, да осуде јавно истицање усташких симбола и пјевање усташких пјесама; физичке нападе на Србе, вербално вријеђање Срба, исписивање увредљивих графита широм Хрватске који представљају говор мржње према Србима („Србе на врбе“, „Убиј Србина“, „Селите се Срби“, „У“, „За дом спремни“, усташки грб са почетним бијелим пољем); друго, да јавно траже од надлежних државних органа да, у складу са Уставом и законима, процесуирају све појединце и групе који подстичу на етнички мотивисано насиље и шире говор мржње према Србима. То конкретно значи да је полиција обавезна да поднесе прекршајне пријаве против горе поменутих 59 јавних личности, тужилаштво подигне оптужницу а суд изрекне казну у складу са законом.

Коалиција удружења избјеглица тражи од Колинде Грабар Китаровић и Томислава Карамарка да се јавно заложе да се у некадашњем логору Слана, на острву Пагу, постави спомен плоча у част преко 8.000 убијених невиних српских и других жртава у љето 1941 године. Спомен плоча је досад постављана три пута, последњи пут 2013. године., али је сваки пут уништавана од стране непознатих починилаца. Такође, тражимо да Колинде Грабар Китаровић и Томислава Карамарка да се јавно заложе да се згради у Глини, гдје је крајем јула и почетком августа 1941. године у православној цркви поклано 1.500 Срба, врати назив Спомен дом и табла са именима жртава, као и да градска власт укине срамну одлуку којом је забрањено одавање почасти српским жртвама пред Спомен домом. Подсјећамо да је на мјесту поменуте православне цркве у Глини гдје је извршен монструозни злочин подигнут Спомен дом којем су хрватске власти послије 1995. године промјениле име у Хрватски дом. Ако Колинда Грабар Китаровић и Томислав Карамарко не учине наведене конкретне кораке у борби против фашизације Хрватске биће то још један доказ да се ради о декларативном антифашизму који је, прије свега, за спољну употребу.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта