Поводом чињенице да су непознати вандали на неколико локала у Тржном центру Вуковара, чији су власници и корисници махом Срби, исписали графите увредљивог садржаја „Убиј Србина“, „Веселе усташе“, „Чекамо вас ми Хрвати“, кукасти крст те низ нацистичких обиљежја, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица најоштрије осуђује појаву графита увредљивог садржаја на неколико локала у Тржном центру Вуковара, чији су власници и корисници махом Срби. То је срамотан и антицивилизацијски чин који има за циљ застрашивање српског становништва и даље нарушавање међунационалних односа у Вуковару. Захтјевамо да полиција и тужилаштво хитно пронађу починиоце и најоштрије их казне због ширења говора мржње. Ово се не дешава први пут у Вуковару а слични инциденти дешавају се и у другим дијеловима Хрватске. Исписивање графита антиспрског садржаја је дио организоване капмање која се од стране десних снага води према преосталим Србима у Хрватској с циљем да се иселе или асимилују. Лоша је ствар да се све најчешће завршава без проналажења криваца и њиховог процесуирања.

Коалиција удружења избјеглица поздравља одлуку Заједничког вијећа општина из Вуковара да упути отворено писмо хрватској јавности у коме позива све напредне и антифашистичке снаге у Хрватској да се јавно ограде од отворених позива за рехабилитацију усташтва и јавно осуде таква настојања. Трагична је чињеница да националне иниституције у Хрватској, као што су Хрватска академија знаности и умјетности, Матица Хрватска, Удружење књижевника, Хрватска бискупска конференција, као и политичка, научна и културна елита, мирно посматрају ширење усташке идеологије у Хрватској. Поставља се оправдано питање да ли њихово ћутање значи и одобравање истог? Уколико изостане широка и масовна осуда усташтва биће то знак да данашња Хрватска види свој узор у злогласној Независној држави Хрватској.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта