Поводом чињенице да је непознато лице оштетило током провале дрвена врата православног храма Светог Николе у Карловцу, при чему је направљена значајна материјална штета, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица најоштрије осуђује скрнављење православног храма Светог Николе у Карловцу приликом провале од стране непознатог лица у ноћи између 25. и 26. августа. Ово је већ четврта провала у тај објекат Српске православне цркве а у претходна три случаја хрватска полиција и тужилаштво нису пронашли починиоце. Овај и претходни инциденти шаљу јасну поруку да епископу горњокарловачком Герасиму и преосталим Србима није мјесто у Карловцу. Страшна је чињеница да хрватска полиција и тужилаштво не санкционишу овакве и бројне друге инциденте са антисрпском позадином и теме отворено крше сопствени Устав, законе и европске вриједности.

Коалиција удружења избјеглица тражи од Европске уније да одлучно реагује према званичном Загребу како би се зауставила нетрпељивост према Србима. Упозоравамо да свако некажњено насиље води новом и све бруталнијем насиљу те да је ширење националне и вјерске мржње само наставак догађаја који су се десили у Карловцу претходна три пута. Ако Европска унија не схвати озбиљно бројне поруке мржње према Србима и њиховим светињама и не изврши притисак на Хрватску да заустави антисрпску кампању и рехабилитацију усташтва и пронађе и казни кривце бројних инцидената у претходном периоду прети опасност потпуног нестанка Срба кроз асимилацију или исељавање.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта