Поводом чињенице да су замјеник Градоначелника Вуковара Маријан Павличек из Хрватске конзервативне странке Руже Томашић и предсједник вуковарског Градског вијећа ХДЗ-овац Игор Гаврић снимљени како пјевају усташку пјесму „Ево зоре, ево дана“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица најоштије осуђује фашистичко понашање замјеника Градоначелника Вуковара Маријана Павличека из Хрватске конзервативне странке Руже Томашић и предсједника вуковарског Градског вијећа из ХДЗ-а Игора Гаврића због пјевања усташке пјесме „Ево зоре, ево дана“. Фашистички испад Павличека и Гаврића је само један у низу примјера који показује да је хрватско друштво задојено мржњом и нетрпељивошћу према свему што је српско. Павличек и Гаврић и већина Хрвата сматрају да су усташки зликовци истински борци за хрватску државу а да је геноцидна творевина Независна држава Хрватска темељ данашње Хрватске. То показује и изјава Павличека да му не пада на памет подносити оставку јер је наведну пјесму пјевао на својој свадби што је по њему сасвим нормално. Такође, Павличек каже да мало која свадба у Славонији прође, а да се не пјевају усташке пјесме. Поред тога, у центру Карловца је недавно истакнута застава са грбом НДХ-а а осуђени злочинац Бранимир Главаш несметано љетује на Јадранском мору и јавно промовише Хитлера и Павелића.

Коалиција удружења избјеглица тражи да хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић, Влада Хрватске, челници хрватских политичких странка и Градско вијеће Вуковара јавно осуде скандалозно понашање Павличека и Гаврића и затраже да поднесу оставке. Такође, тражимо да Полицијска управа Вуковарско-сријемска поднесе крвичну пријаву против Павличека и Гаврића за ширење говора мржње и пјевање фашистичких пјесама а државно тужилаштво покрене кривични поступак и осуди двојицу челника Града Вуковара.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта