Поводом интервјуа британског амбасадора у Босни и Херцеговини Едварда Фергусона бањалучком листу „Независне новине“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица изражава жаљење због чињенице да британски амбасадор у БиХ Едвард Фергусон и даље сматра да је Савјет безбедности УН требао усвојити Резолуцију којом се злочин у Сребреници квалификује као геноцид. Амбасадор Фергусон као један од аргумената за усвајање Резолуције износи да је Сребреница била под заштитом УН али да УН није успио да спречи злочин који се десио 1995. године. У Сребреници се десио тежак злочин над Бошњацима али исто тако тежак злочин десио се и над 3.500 Срба у средњем Подрињу (Сребреница, Скелани, Братунац, Милић, Власеница, Осмаци, Зворник) од којих су скоро половина убијених били цивили. Због тога, настојање да се један од злочина који су се десили на простору БиХ квалификује као геноцид, неће допринијети помирењу и неће обезбедити да се из трагедија у прошлости извуку поуке за будућност.

Коалиција удружења избјеглица подсјећа британског амбасадора у БиХ Едварда Фергусона да је Крајина, такође, била под заштитом УН али да УН није успио да спречи злочин који се десио августа 1995. године када су хрватске оружане снаге у злочиначкој акцији „Олуја“ протјерале преко 220.000 Срба, убиле 2.000 Срба и опљачкале и уништиле око 40.000 стамбених, привредних и помоћних објеката. То је било највеће етничко чишћење које се десило на тлу Европе послије Другог свјетског рата. Не треба допустити никоме да игнорише наведене чињенице, да покуша да оправда злочин и етничко чишћење или да за њега тражи изговор. Апелујемо на амбасадора Фергусона да разумије да би УН као институцији Крајина морала да буде барем једнако важна, као што је то Сребреница. Због тога би Савјет безбедности морао да усвоји Резолуцију којом би се осудило етничко чишћење Срба са крајишког простора и злочини против српских цивила и заробљеника током и након злочиначке акције „Олуја“.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта