Поводом иницијативе премијера Александра Вучића о заједничком Дану сјећања за све жртве рата на простору бивше Југославије Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица поздравља иницијативу премијера Александра Вучића о заједничком Дану сјећања за све жртве рата на простору бивше Југославије јер има за циљ признање свих жртава, кажњавање свих злочинаца и поштовање људских права оштећених грађана. Премијер Александар Вучић својом озбиљном и одговорном политиком настоји дати пуни допринос рјешавању отворених питања из прошлости и претварању региона западног Балкана у подручје трајног мира, стабилности и сарадње. То је могуће ако постоји искрена спремност и жеља званичног Загреба, Сарајева и Приштине да се успостави суштински и стални дијалог уз међусобно поштовање и разумијевање. Нажалост, такве спремности још увијек нема на видику.

Коалиција удружења избјеглица сматра да један од кључних предуслова искреног помирења на простору бивше Југославије јесте да хрватски, бошњачки и албански лидери одустану од лажне тезе да су Срби агресори и злочинаци а да су Хрвати, Бошњаци и Албанци жртве и ослободиоци. На подручју бивше Југославије десио се грађански рат који су изазвале сепаратистичке политике чији је циљ био стварање хрватске државе без или са што мање Срба, самосталне Босне и Херцеговине под доминацијом Бошњака и независно Косово без Срба. У оружаним сукобима све стране су чиниле злочине над цивилима и ратним заробљеницима. Оне стране које не прихваћају ове чињенице немају добре намјере и не желе искрено помирење.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта