Поводом говора Колинде Грабар Китаровић 5. августа у Книну на обиљежавању 20. годишњице злочиначке акције „Олуја“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избеглица сматра да је хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић у свом говору у Книну на обиљежавању 20. годишњице злочиначке акције Олуја изнијела низ лажи с циљем да се додвори проусташки окупљеној маси: да је „Олуја“ чиста као суза а да се у Сребреници десио геноцид; да су Србима у Хрватској гарантована сва грађанска и мањинска права по највишим стандардима а да Хрвати у Србији уживају мање права; да је узрок рата Милошевићева великосрпска политика а да су Хрвати жртве и побједници; да централни догађај обиљежавања „Олује“ у Книну, на коме су се пјевале усташке пјесме, узвикивали усташки поздрави и скандирало „Убиј Србина“ није уперен ни против кога већ да доприноси миру и сарадњи у региону.

Коалиција удружења поручује хрватској предсједници Колинди Грабар Китаровић да јој не вриједи понављати лажи да је „Олуја“ била чиста као суза када је сваком нормалном човјеку јасно да је у питању злочиначка акција. То је потврдио и Међународни суд правде у Хагу у образложењу пресуде по хрватској тужби и српској контратужби фебруара ове године. Срби у Хрватској су грађани другог реда јер не могу да остваре своја имовинска, стечена и друга људска права због дискриминаторског односа државних органа и дискриминаторских одредби у дијелу законодавства. Узрок рата је била Туђманова анатисрпска политика с циљем стварања етнички чисте хрватске државе путем ратних злочина и етничког чишћења Срба. Проусташки скуп у Книну је уперен не само против преосталих Срба у Хрватској и стотина хиљада протјеранних Срба већ је уперен против добросусједских односа између Србије и Хрватске и међусобног поштовања и помирења између српског и хрватског народа.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта