САОПШТЕЊЕ ПРЕДСЈЕДНИКА КОАЛИЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ИЗБЈЕГЛИЦА МИОДРАГА ЛИНТЕ ПОВОДОМ ОБИЉЕЖАВАЊА ДАНА СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ И ПРОГНАНЕ СРБЕ

Желим да се у име Коалиције удружења избјеглица и у своје лично име захвалим нашим земљацима и нашим пријатељима што су у великом броју дошли на парастос, учествовали у шетњи од цркве Светог Марка до Сава центра и узели учешће на Меморијалној академији у Великој дворани Сава центра.

Сматрам да смо на достојанствен и пристојан начин послали поруку домаћој и међународној јавности да постојимо и да само тражимо да се поштују наше жртве, да се казне злочинци против нашег народа и да се поштују наша људска права.

Очекујем да ћемо се слиједећег 5. августа окупити на парастосу, шетњи и академији у још већем броју и са надом да ће започети разговори с циљем проналажења правичног и трајног рјешавања наших имовинских и бројних других проблема.

Желим да се посебно захвалим Влади Републике Србије и Влади Републике Српске, јер су на заједничкој сједници донијели историјску одлуку да се 5. август прогласи Даном сјећања за прогнане и страдале Србе.

Такође, желим да се захвалим Његовој Светости Патријарху српском Иринеју, Предсједнику Републике Србије Томиславу Николићу и другим представницима државних органа Републике Србије и Републике Српске због присуства Меморијалној академији, као и Радио-телевизији Србије на директном преносу из Сава центра.

Посебна захвалност свим институцијама и појединцима који су помогли Коалицији удружења избјеглица да реализује не само Меморијалну академију у Великој дворани Сава центра, већ и Књижевно вече прогнаних писаца у Културном центру Београда (1.август), Изложбу докумената и фотографија о страдању Срба у Хрватској и Босни и Херцеговини и трибину у холу Сава центра на тему страдања Срба (02. август) и Изложбу прогнаних сликара и вајара у галерији Народне банке Србије (03. август).

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта