Повoдом данашњег одржавања концерта у Глини, на мјесту усташког покоља Срба са Кордуна и Баније који се десио у православној цркви Рођења пресвете Богородице 1941. године, Коалиција удружења избјеглица издаје: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра непримјереним, неморалним и циничним данашње одржавање концерта озбиљне музике у Глини на мјесту некадашње православне цркве Рођења пресвете Богородице, гдје су крајем јула и почетком августа 1941. године усташе поклале преко 1. 200, а према неким процјенама и више од 1.700 Срба, који су доведени са подручја среза Глина и Вргинмост. Након злочина православна црква је потпуно порушена, а на том мјесту је 1951. подигнута спомен-костурница а 1969. је отворен Спомен дом испред кога су постављене плоче с именима убијених. Након хрватске војне операције „Олуја“ Спомен дом мијења име у Хрватски дом, а плоче са именима убијених се уклаљају. Коалиција удружења избјеглица тражи да предсједник Хрватске Иво Јосиповић и хрватска Влада јавно подрже иницијативу да се здању који се зове Хрватски дом, врати његово старо име Спомен дом, као и да се поново поставе плоче са именима жртвама усташког покоља у Глини. На тај начин Република Хрватска би, кокретно, исказала поштовање према српским жртвама и афирмисала културу сјећања на трагичне догађаје из 1941. године. У супротном спирала мржње биће настављена јер починиоци и њихове присталице настоје да злочине прекрије заборав.

Подсјећамо да је градоначеник Глине Милан Бакшић, поводом данашњег концерта, упутио позивницу слиједеће садржине, „Поштовани, позивамо Вас да својим доласком увеличате отварање новообновљене дворане Хрватског дома у Глини. Дана 2. вељаче 2013. године, у 18 сати одржат ће се концет озбиљне глазбе наших реномираних глазбеника: Горан Кончар, виолина, Љерка Кончар Гамулин, виолончело и Едмунд Борић-Андлер, оргуље”.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта