Поводом одржаног коктела за представнике удружења Срба западно од Дрине са сједиштем на подручју АП Војводине Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица у сарадњи са завичајним удружењима организовала је 28. 01. 2013. године коктел у Свечаном салону СПЕНС-а у Новом Саду за представнике удружења прекодринских Срба са сједиштем на подручју АП Војводине уз пригодан културно умјетнички програм. На коктелу је било присутно преко 150 званица. Од бројних гостију, издвојићемо присуство помоћника градоначелника Новог Сада Владимира Стојановића, чланице Градског већа задужене за културу Миланке Бркић и директора Културног центра Андреја Фајгеља, као и представнике неколико удружења из Београда.

Циљ окупљања, поред представљања завичајне културе која је стицана кроз вјекове нашег живота на просторима преко Дрине, био је да представници удружења Срба западно од Дрине, у опуштеној атмосфери, размјене мишљења о могућим заједничким активностима у наредном периоду у области заштите наших одузетих имовинских и бројних других права у БиХ и Хрватској, као и рјешавања стамбених и других проблема дијела наших сународника у процесу интеграције. Изражено је очекивање да ће, у разумном временском року, бити сазвана посебна сједница Скупштине Србије на којој би се расправљало о нашим одузетим људским и политичким правима а након тога би била усвојена Резолуција којом би се Влада Србије обавезала да покрене суштински дијалог са Савјетом министара БиХ и Владом Хрватске о проналажењу свеобухватног, правичног и трајног рјешења наших проблема.

Истакнута је потреба да се заједнички покрене неколико иницијатива према централним и покрајинским институцијама с циљем да се истинске вредности наше културе заштите и сачувају (заједнички часопис, емисија на РТС и РТВ, Музеј Срба западно од Дрине, повећање средстава у буџетима за подршку пројектима у области културе прекодринских Срба). Представници Удружења сматрају да је важно да се настави процес окупљања удружења прекодринских Срба, уз подршку Предсједника Републике Томислава Николића, у кровну организацију како би Влада и друге релевантне институције имале кредибилног партнера у горе наведеним питањима.

У културно умјетничком делу програма учестовали су: песници Ранка Срдић Милић, Јован Михаило, Браниша Ђукић, женска певачка група Чувари традиције Виторог, мушке пјевачке групе Ликоси и Крајишници са Фрушке Горе, народни гуслар Војин Радојичић, гајдаш Милан Вашалић, гитариста Небојша Бркић и Милан Ливада који је говорио о знаменитим Србима западно од Дрине. Водитељ програма била је Јованка Иванишевић.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта