Поводом дугогодишње дискриминације госпође Милице Миладиновић на етничкој основи од стране хрватске државе Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује дугогодишњу дискриминацију госпође Милице Миладиновић на етничкој основи од стране хрватске државе. Милица Миладиновић је са супругом живјела у Загребу до почетка рата. У јесен 1991. године припадници хрватске гарде су их два пута пушкама тјерали из стана. Након другог пута, уплашени и без подршке, побјегли су у Србију. Милица се послије рата вратила у Хрватску и видјела да је остала без свега: стан на којем је имала станарско право одузет јој је у судском поступку а у викендицу од 81 м2 у Стубичким Топлицама (општина Доња Стубица, Загорје) 1995. године се уселио хрватски војник Мирсудин Никшић на основу рјешења које је издала локална власт. Привремени корисник тј. Мирсудин Никшић је, без њене сагласности, срушио већи дио викендице и без грађевинске дозволе почео да гради нови објекат који није завршио и који је лоше урађен.

Милица Миладиновић је 2000. године поднијела тужбу против привременог корисника за исељење. Судском пресудом привременом кориснику је наложено исељење, што је он одбио извршити те је присилно исељен судским путем седам година касније тј. 06. јуна 2007. године. Након уласка у посјед Милица је 19. јуна 2007. године поднијела надлежном Министарству регионалног развоја у Загребу захтјев за обнову уништене викендице. Два мјесеца прије судског исељења, тачније 02. априла 2007. године, Мирсудин Никшић је поднио тужбу против власнице Милице Миладиновић општинском суду у Доњој Стубици тражећи одштету за оно што је у њу уложио. Општински суд је двије године касније тј. 09. јуна 2009. године донио пресуду којом је утврђено да је тужена Милица Миладиновић дужна да плати Мирсудину Никшићу износ од 297.314 куна заједно са каматом као и трошкове судског поступка у износу од 15.884 куна што укупно износи 313.198 куна или око 42.000 евра. Потребно је замислити како се осјећала Милица Миладиновић која је морала да врати средства која су уложена на њеној кући без њене сагласности и која је дата привременом кориснику без њене сагласности? Милица је поднијела жалбу коју жупанијски суд није уважио већ је потврдио пресуду општинског суда.

Милица Миладиновић је крајем 2009. године предложила Министарству регионалног развоја да се изврши замјена некретнина на начин да она добије стан у власништву хрватске државе у замјену за њену кућу у Стубичким Топлицама. Главни разлог јесте чињеница да наведено Министарство није могло да сруши објекат који је саградио Мирсудин Никшић и обнови кућу Милице Миладиновић јер је привремени корисник ставио судску забрану. Нажалост, до данас држава Хрватска није рјешила проблем Милице Миладиновић тј. још увијек није потписан Уговор о замјени некретнина јер је хрватско државно тужилаштво (ДОРХ) уложило жалбу да вриједност стана који је купљен у Загребу од стране државе и намјењен за рјешавање њеног случаја, тобоже, не одговара виједности њене викендице.

Позивамо хрватског премијера Милановића и прву потпредсједницу хрватске Владе Весну Пусић да, у складу са својим законским овлаштењима, утичу да држава коначно потпише Уговор о замјени некретнина са Милицом Миладиновић и да се се на тај начин заврши 23 године њеног избјеглиштва, као и 14-годишњи судски спор који води за своју кућу.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта