Повoдом годишњег извјештаја америчког Стејт департмента о људским правима за 2013. годину, Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица поздравља оцјену Стејт департмента да је у Хрватској највећи проблем друштвена дискриминација, и у одређеној мјери насиље, према Србима и Ромима. Дискриминација према Србима се манифестује у дијелу законодавства с једне стране али и у поступању централних и локалних органа власти јер крше Устав, законе и друге прописе с друге стране. У Хрватској још увијек нема стварне политичке воље да се пронађе правично и трајно рјешење кључних проблема стотина хиљада протјераних Срба, других грађана Србије и Срба повратника. Због тога је потребно да нова Влада Србије покрене стални дијалог са Владом Хрватске кроз активирање постојећих шест међудржавних комисија и радних група, оснивање комисије за имовину и комисије за накнаду штете за уништену, оштећену и несталну имовину.

Хрватско правосуђе не процесуира бројне догађаје који представљају говор мржње према Србима, као и физичке нападе на Србе којима се шаље порука да нису добродошли у Хрватској. Поред тога, Хрватска још увијек није ексхумирала посмртне остатке Срба који се налазе на познатим гробним мјестима и није идентификовала посмртне остатке Срба који се налазе у Загребу; није процесуирала одговорне за злочине над Србима послије војних операција „Откос“, „Бљесак“, „Олуја“ и злочина над Србима у хрватским градовима; није вратила наша одузета имовинска и стечена права; није омогућила накнаду штете за уништене куће и пословне објекте у терористичким акцијама; није завршила процес обнове порушених кућа и привредних објеката на подручју које је било захваћено ратом; није спровела Уставни закон о правима националних мањина који је усвојен 2002. године у коме се Србима гарантује право на слободну употребу српског језика и ћирилице у општинама и градовима гдје их је више од 33 одсто према попису становништва и право на запошљавање у државним и јавним службама, правосуђу и полицији.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта