Повoдом 22 године од одржаног реферндума о независности Босне и Херцеговине Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица сматра погрешним и штетним настојање званичног Сарајева да се 1. март тј. датум одржавања нелегалног референдума из 1992. године прославља као Дан независности БиХ. Такви покушаји говоре да бошњачка инетектуална и политичка елита није спремна на компромис и договор већ се понаша као да је БиХ држава само бошњачког народа. Једино разумно и паметно рјешење јесте да се у БиХ обиљежавају или прослављају само они празници који нису спорни ниједном од три конститутивна народа. Они који су против тога рјешења не желе мир, стабилност и добре односе између српског, бошњачког и хрватског народа.

Коалиција удружења избјеглица сматра да је одржани референдум прије 22 годину био нелегалан и нелегитиман јер је одржан без уважавања политичког става српског народа у БиХ. То је продубило политичке разлике између три народа и довело до грађанског рата и огромног страдања људи свих националности. Бошњачка инетектуална и политичка елита не жели да преузме одговорност и призна да је одржавање референдума била погрешна одлука.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта