Повoдом гостовања хрватског премијера Зорана Милановића у једној од емисија ББЦ-ја Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица не слаже се са изјавом хрватског премијера Зорана Милановића да је на суду доказано да су Срби Хрватску напустили прије операције Олуја и да је са хрватске стране све учињено да се Срби врате и да му стварно није јасно зашто се Срби не враћају иако су више пута позивани од стране хрватске власти из више разлога.

Прво, операција Олуја, није ослободилачка акција, већ удружени злочиначки подухват чији циљ је био присилно и трајно протјеривање Срба са својих вјековних огњишта. Такође, примарни циљ хрватских операција у западној Славонији, Лици и сјеверној Далмацији у перидоу 1991.-1995. године је био протјеривање српског становништва што показује низ чињеница од убијства цивила и ратних заробљеника до систематског пљачкања и паљења кућа, јавних објеката и друге имовине.

Друго, ниједна хрватска Влада досад није показала искрену и стварну вољу да створи предуслове за одржив повратак српских избјеглица. То најбоље показује стручно истраживање канцеларије УНХЦР-а у Загребу из фебруара прошле године према коме је од 132.600 Срба који су узели повратнички картон њих свега 38% или око 50.000 остало да живи у Хрвтаској. Око 45% Срба или око 60.000 се поново вратило у Србију или Републику Српску а 17% њих је умрло.

Треће, Срби су очекивали и очекују да хрватска власт, умјесто декларативних позива за повратак који више ништа не значе, у пракси покаже да су једнаки у својим правима са већинским народом. То конкретно значи да се избјеглим Србима и Србима повратницима врате одузета имовинска и стечена права која су уживали на дан 31.12.1990. године, да се ријеши питање несталих лица, да се успоставе исте стандарде у суђењима за ратне злочине, да се укину дискриминаторске одредбе у дијелу законодавства, да се процесуирају сви они који шире говор мржње и чине злочин из мржње; да се досљедно спроводе законске одредбе којима се Србима гарантује слободна употреба српског језика и писма и пропорционална заступљеност у државним и јавним институцијама.

Председник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта