Повoдом дивљања групе навијача Хајдука у општини Крњак код Карловца Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује дивљачко понашање групе навијача Хајдука у центру Крњака која је провалила у зграду општине, уништила дио инвентара и отела српску заставу. Ради се о српској тробојници на чије истицање српско становништво у Крњаку има право на основу Уставног закона о правима националних мањина који је усвојен 2002. године. Српска застава је, уз заставе Хрватске и општине Крњак, истакнута на општинској згради од 2004. године и до сада, према изјави начелника општине Раде Косановића, није било никаквих инцидената.

Коалиција удружења избјеглица тражи да Предсједник и Влада Хрватске и све посланичке групе у Хрватском сабору јавно осуде наведени вандалски чин а хрватско правосуђе да процесуира одговорне за кршење једног од основних људских права а то је право на слободно изражавање националне припадности. Такође, тражимо да Министарство спољних послова Србије упути протест хрватском министарству спољних послова због почињеног кривичног дјела расне и друге дискриминације и затражи да одговорни буду кажњени у складу са одредбама хрватског кривичног закона.

Председник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта