Повoдом посјете првог потпредсједника Владе Србије и министра одбране Александра Вучића Хрватској Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица оцјењује позитивном посјету првог потпредсједника Владе Србије и министра одбране Александра Вучића Хрватској и очекује да у наредном периоду започну конкретни разговори о рјешавању бројних проблема са којима се суочавају избјегла и прогнана лица и други оштећени грађани. Веома охрабрује чињеница да је господин Вучић покренуо низ тема, као што су станарска права, заостале а неисплаћене пензије и истакао потребу да се они почну рјешавати.

Сматрамо да је питање несталих најважније политичко и хуманитарно за Србију јер се у мртвачницама у Хрватској налази око 900 тела која нису идентификована а за 342 Србина у Хрватској тачно се знају гробна мјеста али се не врше ексхумације. Очекујемо да Хрватска убрзо предузме све што је у њеној моћи да се ријеши судбина свих несталих лица српске националности.

Коалиција удружења избјеглица поздравља нови приступ који је промовисао господин Вучић према Хрватској а који треба да буде рационалан и прагматичан и окренут према рјешавању проблема, а не, као у претходном периоду, заснован на лажним осмјесима и грљењу без конкретних резултата. Само политика која је заснована на рјешавању проблема избјеглих и прогнаих лица и других оштећених грађана и чистим рачунима може довести до стварног помирења између српског и хрватског народа.

Председник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта