Поводом 18. година од страдања Срба у западној Славонији током хрватске операције „Бљесак” Коалиција удружења избјеглица у Р. Србији издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Делегација Коалиције удружења избјеглица на челу са предсједником Миодрагом Линтом ће 01. маја 2013. године са почетком у 11 часова присустовати парастосу у цркви Светог Марка у Београду који ће бити служен за Србе погинуле у западној Славонији 1995. године. Операција „Бљесак” није била легална јер је нападнутио подручје западне Славоније било под заштитом Уједиљених нација. Исто тако, операција „Бљесак” није била легитимна јер циљ операције није било само успостављање суверенитета Хрватске на том подручју него, прије свега, присилоно протјеривање српског становништва.

У операцији „Бљесак” је убијено или нестало 283 Срба, међу којима 57 жена и деветоро деце до 14 година старости и протјерано око 20.000 људи. Већина убијених се воде као нестали. Важно је истаћи да је ексхумација жртава „Бљеска” почела тек 2010. године. Хрватска већ 17 година одбија да заврши процес ексхумације из познатих мјеста укопа. За злочине у операцији „Бљесак“ још нико није одговарао. Операцијом „Бљесак” Хрватска је довршила етничко чишћење у коме је, почев од 1991. године, из западне Славоније протјерано око 70.000 Срба.

Коалиција удружења избјеглица се снажно залаже да Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије и Државно одвјетништво Републике Хрватске покрену истрагу за почињене злочине хрватске војске и полиције над Србима током операције „Бљесак”. Сматрамо да је кажњавање починилаца ратних злочина почињених са хрватске стране, не само приликом наведене операције, један од показатеља европског понашања Хрватске као и један од предуслова помирења између српског и хрватског народа.

Информативна служба
Коалиције удружења избјеглциа