Поводом информација из хрватског Министарства одбране да ће Хрватска организовати војну параду на 20. годишњицу акције „Олуја“ Коалиција удружења избјеглица издаје САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица најоштрије осуђује иницијативу хрватског Министарства одбране да ће организовати војну параду на 20. годишњицу акције „Олуја“ слиједеће године јер је њен циљ било протјеривање Срба са својих вјековних подручја. Скандалозна је чињеница да Хрватска намјерава да организује војну параду у којој ће се славити највеће етничко чишћење које се десило послије Другог свјетског рата у Европи. Ако је тачне изјаве хрватских званичника да су темељи хрватске државе створени у антифашистичкој борби онда ће Хрватска да организује војну параду слиједећег 9. маја када ће бити обиљежена 70. годишњица побједе над фашизмом, а не 05. августа када се слави протјеривање Срба.

Коалиција удружења избјеглица апелује на САД, Европску унију, ОСЦЕ и Савјет Европе да упуте јасан захтјев Хрватској да престане да слави „Олују“, да казни починиоце злочина, да исплати накнаду штете породицама жртава, да обиљежи мјеста страдања Срба, да обезбеди услове за одржив повратак протјераних Срба и поштује њихова људска и грађанска права. Бројне чињенице, као су масовна убијства српских цивила и ратних заробљеника, систематска пљачка и паљење српских кућа и друге имовине, спречавање повратака прогнаних Срба, недвосмислено показују да акција „Олуја“ није била никаква ослободилачка акција већ удружени злочиначки подухват с циљем стварања Хрватске без или са што мање Срба.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица
Миодраг Линта